Viaţa la limită

Luminiţa Manole

Toate articolele scrise de Luminiţa Manole

Mi-ar fi plăcut să fi fost adevărat dacă scriam că: "am cinci mii de ani, dar arăt ca la 20. Johnny Mnemonic este mai nimic pe lîngă mine, chiar şi cu memoria lui suplimentară artificială de 320 GB; am abonament la tramvai dar la nevoie mă teleportez, etc şi etc. În cadrul aceastei rubrici vă voi prezenta metodele cele mai eficiente prin care veţi ajunge să aveţi un corp perfect, absolut sănătos şi chiar nemuritor, o minte genială, cu o putere de concentrare supraumană. Veţi afla aici cum să vă folosiţi resursele interioare pe care nici nu bănuiaţi că le aveţi, veţi afla cum să vă treziţi sufletul şi cum să găsiţi Adevărul Ultim."

Este adevărat că nu am cinci mii de ani, dar am aflat că există oameni care au sute de ani. Există oameni care întrunesc toate calităţile pe care le-am enumerat mai sus, adică sînt nemuritori, geniali, cu sufletul treaz şi care manifestă tot felul de puteri paranormale în modul cel mai firesc cu putinţă. În plus, ei nu au păstrat secretă ştiinţa care i-a transformat în supraoameni, ci ne-au pus la dispoziţie toate învăţăturile lor. Şi mai spun că orice om poate să ajungă la aceleaşi performanţe dacă urmează acele învăţături.

Să vedem acum care sînt posibilităţile noastre actuale. Pentru aceasta vă propun un mic test-joc. Testul se referă la corp, la minte şi la suflet. Accentul cade pe corp, pentru că este conştientizat cel mai bine de către cei mai mulţi dintre noi.

Testul conţine două părţi. În prima parte, veţi selecta din opţiunile respective performanţele pe care credeţi că le veţi atinge în această viaţă. Puteţi fi sinceri, nu vă vede nimeni. De fapt, trebuie să fiţi sinceri, că altfel nu are nici un rost testul. Nu vă temeţi, n-au cum să se înregistreze rezultatele undeva. Puteţi rîde, chiar am urmărit noi ceva-ceva în acest sens, veţi vedea, dar trebuie să fiţi realişti, să vă estimaţi în mod corect posibilităţile, să nu puneţi nici în plus, nici în minus.

Bine, deci aţi selectat. Acum, dacă e să glumim, puteţi vedea cam ce vă aşteaptă. Cam acesta vă este destinul deocamdată, dacă asta gîndiţi că puteţi cere de la viaţă. Sînteţi împăcaţi cu această realitate?

Ce aţi scris la... Bine, nu vă întreb, este secretul vostru... Dar bănuiesc puţin-puţin, că doar şi eu am făcut testul.

Există un loc pe care oamenii nu-l conştientizează în mod normal şi în care chiar ei îşi scriu destinul. Ei fac clic pe cîte o limitare, acolo "sus", iar aici "jos" se plîng ca nu le place, că sînt cam muritori, că nu sînt cît ar vrea ei de frumoşi sau de deştepţi, că-i doare ici, că-i doare colo, că se simt adormiţi sau ca nişte roboţi... Concluzia este că fiecare ar vrea să schimbe ceva în destinul său. Aproape orice om ar vrea ca viaţa lui să arate altfel!

Ei bine, haideţi acum, în partea a doua a testului să ne jucăm de-a schimbatul în bine al destinului. Dacă am ajunge noi în locul acela şi am avea acces la mouse-ul de-acolo, pe ce am face clic? Deci, de data aceasta trebuie să selectaţi cum aţi vrea să fiţi de fapt, dacă nu aţi fi limitaţi de nimic.

Cred că aţi selectat cu toţii ultimele variante din fiecare coloană, nu-i aşa? Ei bine, comparînd acum cele două părţi ale testului, putem vedea care ne sînt limitările la nivel mental. Adică cele care nici măcar nu ne lasă să credem că se poate. Şi acestea sînt de fapt singurele noastre limitări. Noi credem că nu se poate, că nu este posibil. Dar înţelepţii spun că se poate orice, că noi sîntem în esenţă spirit atotputernic, care nu poate fi limitat de nimic. Şi oare ce avem de pierdut dacă îi credem pe ei şi renunţăm la prejudecăţile noastre de neputinţă? Bineînţeles, putem să pierdem doar limitările şi suferinţa noastră. Eu zic că merită!

Vom alege acum cea mai mare limitare a noastră ca fiinţe încarnate: moartea. Cred că la test, cele mai mari discrepanţe erau la longevitate. Într-adevar, limitele corpului fizic sînt cele mai mari. În materie, spiritul este cel mai condensat, cel mai adormit, cel mai încătuşat de constrîngeri. Fiind încarnaţi într-un corp alcătuit din materie, oamenii au ajuns să-şi spună ei singuri "muritori". Există expresii de genul "muritor de rînd", în care s-a ajuns să se echivaleze cuvintele "om" şi "muritor"! Nemurirea, tinereţea fără bătrîneţe şi viaţa fără de moarte mai există doar în poveştile pentru copii, după cum cred  majoritatea oamenilor. Cînd cineva e dus pe gînduri, este întrebat deseori cu o notă de  ridiculizare: "Te gîndeşti la nemurirea sufletului?" Nemurirea a ajuns să fie un ideal atît de îndepărtat încît practic a ieşit din sfera de interes a majorităţii oamenilor. A rămas doar o nostalgie a nemuririi, adică ceva de genul: "ar fi fain, da' nu-i de noi".

Sîntem nemuritori în spirit şi în suflet, ştim asta, am citit în cărţi, vom spune. Ideal ar fi dacă am fi nemuritori chiar în acest corp fizic, pentru că aici şi acum el înseamnă "eu". Dar cum această Creaţie se aseamănă cu o maşină de îndeplinit dorinţe, se pare că s-a prevăzut şi această dorinţă a oamenilor, de a deveni nemuritori chiar şi în corpul fizic. Aşadar, nemurirea în corpul fizic există, veţi vedea la miracolul prezentat mai jos. Şi în ultimă instanţă, de ce n-ar putea fi şi aşa? Dacă totul este Dumnezeu, înseamnă că totul este spirit divin, nemuritor. Deci şi corpul fizic este spirit şi are aceleaşi calităţi divine, (măcar în stare potenţială) ca şi spiritul lui Dumnezeu însuşi.

Miracol:

BabajiBabaji este un mare yoghin indian, supranumit "maestrul nemuritor". Misiunea lui pe Pămînt se întinde pe o durată pe care mintea noastră cu greu o poate cuprinde şi înţelege. În cartea lui Paramahansa Yogananda, "Autobiografia unui yoghin", sînt date relatări ale celor care l-au văzut personal. Fiecare apariţie a lui este covîrşitoare pentru cei puţini care au şansa să-l întîlnească. Babaji are acum în jur de trei mii de ani, iar misiunea lui pe pămînt nu s-a terminat încă. A condus către eliberare, de-a lungul timpului, un şir de maeştri foarte valoroşi. Deşi are această vîrstă, el arată ca la 25-30 de ani! Ceea ce se ascunde însă în spatele acestei realităţi pe care el o manifestă, adică nemurirea corpului fizic, este un mare-mare mister, este un motiv de meditaţie profunda, este Spiritul însuşi.

Concluzia este că nemurirea în corpul fizic a fost atinsă măcar de un singur om, Babaji, deci moartea corpului fizic nu este o limitare de netrecut, aşa cum ne temeam poate la început. Însă putem deveni nemuritori în corpul fizic doar dacă acesta devine pentru noi spirit. Deci tot la spirit am ajuns...

Să sperăm că vom ajunge cît de curînd să trăim destui dintre noi în spirit! Dacă vom alege şi nemurirea în corpul fizic, putem face peste cîteva sute de ani un club al nemuritorilor! Condiţia de înscriere va fi una singura, vîrsta minimă trei sute de ani, să zicem. Dar cred că am intrat deja în rubrica următoare. Aşadar:

Leonardo da Vinci, bătrîn fiind, a fost întrebat cîţi ani are.

-Cinci ani, a răspuns el.

-Cum cinci ani, maestre? s-a mirat interlocutorul său.

-Da, cam cinci cred că mi-au mai rămas de trăit, zise el vesel. La ce-mi foloseste să ţin evidenţa celor care s-au dus? Importanţi sînt doar cei care au mai rămas de trăit!

Vedeţi? Păcat că nu a făcut împreună cu noi partea a doua a testului...

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.