Legea lui Murphy?

Eduard Brînzilă

Toate articolele scrise de Eduard Brînzilă

„Dacă ceva poate să meargă prost, va merge !“ sau „Zîmbeşte… mîine va fi mai rău !“ sînt exemplele cele mai sugestive de formulări ce fac parte din aşa numitele „Legi ale lui Murphy“, construite după acelaşi calapod şi de care este imposibil să nu fi auzit măcar o dată în viaţă mai ales în momentele în care totul pare că merge pe dos sau ne confruntăm cu numeroase probleme apărute în desfăşurarea unei acţiuni.

Apărute prin anii ‘60 în America se pare că sînt rezultatul numeroaselor probleme tehnice şi ghinioane apărute în cadrul programelor aerospaţiale de la Jet Propulsion Lab-NASA. Un oarecare căpitan inginer Ed. Murphy, lucrînd cu un aparat proiectat greşit de tehnicieni ar fi spus: „Dacă există o cale de a face un lucru prost, o va folosi“. Această observaţie a fost preluată şi generalizată pentru justificarea întîrzierilor în cadrul programelor de către colonelul Strapp la o conferinţă de presă sub forma: „Dacă ceva poate să mearga prost, va merge !“, remarcă devenită celebră rapid prin intermediul ziariştilor.

Nu trebuie să ne mirăm cum o remarcă profund pesimistă şi care ascundea sub masca unui umor neconstructiv incapacitatea de a respecta termenele, a reuşit să „prindă“ aşa repede la public întrucît în America totul, inclusiv ştirile, se comercializează şi intră în sfera showbiz-ului. Să nu uităm că şi în societatea noastră o remarcă banală precum „Nici iarna nu-i ca vara“ a făcut înconjurul României prin mediatizare excesivă.

A apărut astfel o adevărată competiţie în enunţarea unor aşa numite „Legi ale lui Murphy“ care vor să surprindă într-o manieră sintetică şi glumeaţă evenimente rare, nedorite dar care prin înlănţuire au consecinţe dezastruoase în desfăşurarea anumitor acţiuni.

Din păcate, omul modern, superstresat îşi pierde cu uşurinţă calmul şi stăpînirea de sine în multe situaţii şi de aici apare tendinţa de a reţine şi a propaga altor semeni foarte uşor tocmai acele evenimente neplăcute, ghinioniste în detrimentul situaţiilor plăcute care se manifestă în viaţa sa, la fel cum ziarele publică mai degrabă ştirile proaste decît cele bune. Această atitudine profund pesimistă a societăţii actuale denotă necunoaşterea şi ignorarea legii rezonanţei prin care aceste evenimente negative sînt atrase în viaţa oamenilor prin mentalizare a lor. Iar ca o culme a negativismului stă paradoxul: „Dacă o lege a lui Murphy poate să greşească, va greşi !“

S-a ajuns acolo încît pentru a avea succes umorul actual nu trebuie să mai aibă nimic subtil sau să presupună un efort de gîndire ci trebuie să fie cît mai simplist iar dacă se poate să aibă conotaţii sexuale sau să facă referire la evenimente mai mult sau mai puţin importante dar relatate pe larg de mass-media. Acest tip de umor este departe de ceea ce înţelegea poporul român prin a face haz de necaz într-un mod optimist şi sănătos prin numeroasele proverbe şi zicători păstrate din vechime: „După furtună vine vreme bună“, „Tot urcuşul are şi coborîş“, „Nu aduce anul ce aduce ceasul“, „Nu zi hop pînă nu ai trecut şanţul“, „Apa trece pietrele rămîn“, „Cine sapă groapa altuia, cade el în ea“.

Se remarcă la aceste proverbe izvorîte din înţelepciunea populară o stare de profund optimism, speranţă şi o viziune profund benefică asupra desfăşurării vieţii, atitudini care trebuie să ne călăuzească pe fiecare în viaţa de zi cu zi.

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.