Otrăvurile de zi cu zi (II)

Eugen Panaitiu

Toate articolele scrise de Eugen Panaitiu

Articolul de faţă are la bază informaţiile din cartea „The Safe Shoppers’ Bible” de dr. Samuel Ebstein. Această carte este în esenţă un ghid al consumatorului pentru produse non-toxice de întreţinere a casei, vorbeşte despre riscul leucemiei, şi spune că îmbolnăvirea creşte de la 4 la 7 ori la copiii sub 10 ani ai căror părinţi folosesc pesticide de casă şi de grădină. El declară în cartea sa că reziduurile de la mai mult de 400 de chimicale toxice, unele găsite în produsele de întreţinere a casei şi în alimente pot fi identificate în sîngele şi ţesutul uman. Acest lucru este destul de cutremurător cînd te gîndeşti… dar cum credeţi că pătrund în corp? Toate aceste substanţe toxice pot intra în sînge prin piele, fie prin folosirea unor produse de îngrijire a pielii sau a pastei de dinţi; prin produsele de curăţat sau prin odorizante ori prin cosmetice sau folosind şampon şi balsam. Ce părere aveţi de pudra de talc care este asociată cu apariţia cancerului, sau de legătura dintre Altzeimer şi aluminiul din deodorante?

Dr. Ebstein afirma de asemenea că multe substanţe toxice cauzează cancer sau afecţiuni nervoase, unele pot cauza efecte la naştere, iar altele pot afecta sistemul reproducător.

Atunci cînd vorbim despre expunerea chimică, copiii noştri au cel mai mult de suferit, şi aceasta doar datorită mărimii lor. Copiii absorb aceleaşi cantităţi pe care le absorbim si noi, însă din cauză că ei sînt mult mai mici, concentraţia din ţesuturile lor este mult mai ridicată, motiv pentru care ei sînt mult mai afectaţi. Dr. Ebstein declara că cel puţin 4% din cazurile de leucemie si non Hodgekins limfomă, pot fi asociate cu expunerea la vopselele de păr. Dacă ne uităm la cazurile de cancer în saloanele de coafor, vom găsi o rată foarte ridicată în comparaţie cu restul populaţiei în statisticile referitoare la mediul muncii. Din nou, acest lucru se întîmplă datorită chimicalelor pe care le folosesc.

Conform unui raport alarmant, substanţe chimice care produc tulburări de sex sau afecţiuni hormonale, folosite în produse de întreţinere a casei, au fost găsite în laptele de sîn şi în sînge. Compuşii din mii de produse de întreţinere a casei ne invadează corpul înainte ca să fie testate în mod corespunzător în privinţa riscului pe care îl prezintă pentru sănătate. Unele dintre ele sînt deja cunoscute ca avînd efecte serioase asupra animalelor, iar experţii se tem că ele pot avea legatură cu boli umane serioase cum ar fi cancerul de sîn, boli ale prostatei şi testiculelor, slăbirea sistemului imunitar, probleme fizice şi mentale la copii, în plus efecte la naştere şi asupra fertilităţii. Chimicalele tind să se depoziteze în mediu şi în corpurile noastre fără să dispară, chiar dacă interacţiunea cu produsul se sfîrşeşte, prezenţa toxică a substanţelor persistă. „Friends of The Earth”, gruparea care a colectat aceste descoperiri de pe toată suprafaţa Globului, descrie răspîndirea largă a chimicalelor ca pe „o bombă cu ceas”, şi a făcut apel la guvernul britanic să le interzică.

V-am spus toate ştirile rele, dar cu cele bune cum rămîne? Este evident că va trebui să luăm măsuri pentru reducerea expunerii la substanţele chimice toxice din casele noastre, şi să ne asigurăm că produsele de igienă personală şi cele de curăţare a casei sînt sigure. În prezent există produse create pe baza unor descoperiri ştiinţifice mai recente, dar, conform spuselor dr. Ebstein, doar cîteva companii aplică măsurile optime. Aceştia sînt producatorii conştienţi de daune, care au pionierat şi au reuşit în fabricarea unei linii largi de produse de igienă personală şi de întreţinere a casei ce nu conţin toxine, contaminatori, mutageni şi ingrediente potenţial cauzatoare de cancer.

Informaţia pe care aţi auzit-o este fără îndoială salvatoare de vieţi. Depinde de dvs. dacă o veţi ignora sau veţi profita de ocazie pentru a controla sănătatea dvs. şi pe cea a familiei dvs. În ultimă instanţă totul se reduce la o singură întrebare: vă preţuiţi îndeajuns sănătatea pentru a o proteja de substanţe cancerigene cum ar fi unele E-uri din alimente la care se adaugă acum, odată cu prezentarea acestui articol şi cele din produsele igienice? Dacă nu, atunci sănătatea dvs. va fi expusă unui viitor foarte nesigur…

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.