Numărătoarea inversă către fericire

Simona Balan

Toate articolele scrise de Simona Balan

Nu este nimic greşit în a ne imagina cu putere lucrurile pe care le dorim şi a ne gîndi cu putere la ele, însă greşeala pe care o facem adesea este că nu avem răbdare ca ele să se îndeplinească, ci vrem ca ele să se realzeze chiar ACUM. Ne focalizăm pe obţinerea rezultatelor mentalizărilor noastre şi astfel pierdem din vedere momentele de bucurie pe care le-am putea trăi pînă la obţinerea lucrului rîvnit.

Considerăm timpul între „acum” şi momentul în care obţinem un lucru pe care îl dorim mult doar ca pe ceva care umple distanţa între aceste două momente de timp; nu facem eforturi pentru a ne umple sufletele cu bucurie în toată această perioadă. Deoarece ne gândim că obţinerea lucrului respectiv ne va face extrem de fericiţi, uităm să ne bucurăm în tot timpul cât îl aşteptăm.

Adevărul este că fiecare moment din viaţa noastră ar trebui să fie plin de bucurie şi fericire debordantă. Fiecare moment este un dar pe care l-am creat pentru noi înşine, iar a trăi chiar şi un mic moment de timp în altă stare decât cea de fericire este ca şi cum am consuma luni sau ani întregi din viaţa noastră.

De exemplu, luni dimineaţa începem imediat să numărăm zilele până la următoarea zi de vineri când vom termina serviciul şi ne vom putea relaxa sau petrece timp cu familia şi prietenii. Sau la începutul unui nou an şcolar, elevii încep să numere zilele până la vacanţă, uitând că în tot acest timp s-ar putea distra la fel de bine ca în vacanţă.

Acestea sunt doar două exemple a modului în care acest concept lucrează în viaţa noastră.

Ceea ce oamenii nu realizează este că, neapreciind fiecare clipă din viaţa lor, ei creează energii negative care le transofmă viaţă într-o experienţă neplăcută.

Ei mereu emit gânduri cum ar fi „Această viaţa nu este aceea pe care o doresc, decât în momentele în care am sau în care fac acel lucru”. Tot emiţînd şi emiţînd astfel de gânduri, în loc să obţină ceea ce îşi doresc, ei continuă să recreeze chiar acea existenţă care le displace. Focalizându-se pe rău, ei menţin sau chiar amplifică răul în viaţa lor.

Astfel, viaţa se transformă într-o continuă dezamăgire cu momente ocazionale de bucurie, cum ar fi o maşină nouă, o vacanţă frumoasă sau o oportunitate interesantă, dar acestea îşi pierd rapid strălucirea, înfundându-se în noianul de deznădejde.

Având atitudinea că "nu pot aştepta" ca acel lucru să se realizeze, ne creăm inconştient o viaţă în care sîntem fericiţi numai în momentele în care obţinem acele lucruri.

Din contră, ori de câte ori suntem capabili să vedem bucuria în fiecare clipă, în fiecare lucru pe care îl avem şi în fiecare situaţie prin care trecem, atunci cînd vine un moment în care ceva frumos ni se petrece, îl vedem ca un fel de "bonus" la această fericire permanentă. Căci deja noi ne simţim bine cu viaţa noastră, sîntem împăcaţi şi mulţumiţi cu ce avem şi deodată iată că ceva chiar şi mai minunat ni se întâmplă! După această fericire, ne întoarcem din nou la starea noastră de dinainte, în care ne bucuram de fiecare moment şi apoi din nou ni se întâmplă ceva minunat. Mai mult, datorită menţinerii unei stări mentale pozitive, vom atrage din ce în ce mai multe situaţii care să ne facă şi mai feiriciţi decât eram înainte.

În concluzie, dacă nu facem nimic altceva decât să numărăm zilele până când vom fi fericiţi, atunci viaţa noasră se va transforma într-o eternă şi plictisitoare numărătoare inversă, cu doar cîteva momente de bucurie care ne vor lumina calea. Pe de altă parte, dacă ne vom bucura de viaţă doar pentru simplul fapt de a ne bucura de ea, atunci ea va fi pentru noi o experienţă minunată şi tot ce vom avea de făcut va fi să o lăsăm să curgă şi... să ne bucurăm de drum.

Alegerea – ca întotdeauna – este A FIECĂRUIA.

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.