Pace şi armonie

Constantin Ţibîrnă

Toate articolele scrise de Constantin Ţibîrnă

ARMONIA este o categorie filozofică ce exprimă aderenţa părţilor, coerenţa interiorului şi a exteriorului, unitatea conţinutului şi a formei, împăcarea contrariilor. Analizată pe larg în istoria esteticii, ARMONIA este adesea considerată ca fiind un temei, atribut sau efect al frumosului.

„Cele opuse se completează şi se acordă şi din cele discordante rezultă prin proporţionare cea mai frumoasă armonie” (Heraclit).

ARMONIA „constă, pe de o parte, în totalitatea integrată a unor laturi esenţiale, iar pe de altă parte, în pura opoziţie rezolvată a acestora, prin ceea ce ele revelează ca apartenenţă reciprocă, legătură interioară, ca unitate a lor. În acest sens vorbim de armonia formelor, culorilor, tonurilor etc.” (Hegel).

În muzică, ARMONIA este combinarea simultană, îmbinarea melodioasă a mai multor sunete, în conformitate cu anumite legi, care se ocupă cu studiul acordurilor în compoziţie. Tot astfel, în celelalte arte, armonia este apropiată de ordine, măsură, proporţionalitate, unitate constructivă sau compoziţională.

„Eu nu folosesc niciodată cuvîntul renunţare. Bucură-te de viată, de iubire, de meditaţie, de frumuseţile lumii, de extazul existenţei – bucură-te de tot! Transformă lumescul în sacru. Transformă acest ţărm în ţărmul celalalt, transformă pămîntul în paradis. Iar apoi, indirect, începe să se producă o anumită renunţare. Dar ea apare de la sine, nu ţi-o impui tu. Este ceva care se întîmpla, începi să renunţi la prostia ta. Începi să renunţi la relaţiile fără sens. Începi să renunţi la locurile în care evoluţia nu e cu putinţă, însă eu nu numesc acest lucru renunţare, eu îl numesc înţelegere, conştientizare. Dacă duci în mînă pietre crezînd că sînt diamante, eu n-am să-ţi spun să renunţi la acele pietre, ci am să-ţi spun doar: „Fii atent şi mai uită-te o dată!”. Dacă vezi singur că nu sînt diamante, mai e nevoie să renunţi la ele? Îţi vor cădea din mînă de la sine. De fapt, dacă mai vrei totuşi să le cari, va trebui să faci un efort mare, îţi va trebui o mare voinţă să le mai cari. Însă nu poţi să le mai cari mult. Odată ce ai văzut că sînt inutile, fără rost, nu se poate să nu le arunci. Şi odată ce ai mîinile goale, cauţi adevăratele comori. Iar adevăratele comori nu se află în viitor. Adevăratele comori se află aici şi acum.” (OSHO)

”Nu ştiu ce-ar putea să fie mai bun decît armonia dintre toţi oamenii, toleranţa şi concilierea dintre conducătorii ţării mele iubite.” (anonim)

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.