O lume minunată, în care noi trăim

Luminiţa Manole

Toate articolele scrise de Luminiţa Manole

E atît de cald. E atît de cald. Oare cum este senzaţia aceea căreia într-un trecut foarte îndepărtat i se spunea „frig”? Nu reuşesc să-mi imaginez măcar. Deocamdată înot într-o supă de senzaţii fierbinţi şi uscate şi prăfuite, care se completează de minune cu zgomotul infernal produs de maşinile care parcă nu se mai termină. Mă uit la ceilalţi trecători şi văd aceiaşi paşi cu greu desprinşi de asfaltul încins.

Nici nu e de mirare că este aşa. Doar miliarde de oameni mentalizează zilnic: „Se încălzeşte planeta, se încălzeşte planeta, se încălzeşte planeta!” Şi din cauza acestor gînduri fierbinţi, apar tot mai mulţi factori care întreţin această situaţie: defrişări, poluare...

Pentru salvarea tuturor, poate ar trebui de urgenţă să se formeze un grup imens care să mentalizeze cu putere: „Se răceşte planeta, se răceşte planeta, se răceşte planeta!”, pentru echilibru. Dar, cine ştie, cu aşa mentalizări poate o parte a planetei va fi în foc, cealaltă în gheaţă. Nu e bine nici aşa.

Mai bine să ne gîndim ce frumos e pe planeta noastră, ce păduri imense sunt, ce condiţii bune sînt aici pentru viaţă?

Sau poate să nu mai gîndim nimic despre vreme. Poate mai bine doar trăim, pentru că totul a pornit, cu siguranţă, de la un simplu gînd, un mic gînd al unui om, care cine ştie, a aruncat şi el o vorbă, mai mult din politeţe: „Parcă e mai cald anul acesta decît anul trecut.” Şi celălalt a zis şi el, poate tot din politeţe: „Să ştii că ai dreptate. Nu remarcasem, dar acum, că mi-ai spus tu, îmi dau seama că ai dreptate”.

Oricum, nu ajută la nimic dacă dăm vina pe ei. Mai bine ne-am opri gîndul propriu despre încălzirea globală. Şi mai bine să nu ne mai lamentăm în grupuri de cuvinte ca cele de la începutul acestui text.

Dar dacă totuşi alegem să gîndim ceva despre acest subiect, mai bine ajutăm pe toată lumea cu gînduri de genul acesta:

Planeta noastră e frumoasă şi toate vieţuitoarele de pe ea trăiesc în pace şi armonie.

Planeta noastră este plină de verdeaţă şi după ploaie, curcubeele strălucesc deasupra pădurilor.

Delfinii se joacă fericiţi în mare.

Deja parcă e puţin mai răcoare, nu-i aşa?

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.