Cei 23 de prizonieri

Aurel Dumitraşcu

Toate articolele scrise de Aurel Dumitraşcu

În ideea că în rezolvarea unei probleme, importantă nu e soluţia ci starea mentală de vid care apare căutînd-o, vă propun următoarea problemă:


În prima zi a întemniţării lor paznicul le-a spus celor 23 de prizonieri: „Astăzi este prima şi ultima zi în care vă puteţi întîlni să planificaţi o strategie. Dar după aceea veţi fi închişi în celule separate, fără nici un mijloc de comunicare între voi”.

„În închisoare este o cameră care conţine 2 întrerupătoare de lumină etichetate cu «A» şi «B». Ele pot fi în poziţia «deschis» sau în poziţia «închis». Nu vă spun poziţia lor în acest moment. Întrerupătoarele nu sînt conectate la nimic”.

„De mîine, din timp în timp, atunci cînd voi dori, voi alege pe unul dintre voi la întîmplare şi-l voi conduce în camera întrerupătoarelor. Prizonierul va alege un întrerupător şi-i va schimba poziţia. Va trebui să acţioneze un singur întrerupător. Nu are voie nici ambele, nici niciunul. După aceea prizonierul va fi condus înapoi în celula sa. Nimeni altcineva nu va intra în camera întrerupătoarelor. Voi alege prizonierii la întîmplare, fără preferinţe. Însă, în timp, fiecare va ajunge să viziteze camera întrerupătoarelor la fel de des ca toţi ceilalţi”.

„În orice moment, oricare dintre voi îmi poate spune: «Cu toţii am vizitat camera întrerupătoarelor». Dacă este adevărat (fiecare dintre voi a vizitat cel puţin o dată camera) atunci veţi fi cu toţii liberi. Dar dacă este fals şi există cineva care încă nu a fost în camera întrerupătoarelor veţi fi cu toţii executaţi”.

Se spune că cei 23 de prizonieri au găsit o strategie şi au scăpat cu viaţă. Oare cum au procedat ?


Răspunsul... în următorul număr al revistei.

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.