Editorial - Simplitatea vieţii

Constantin Ţurcanu

Toate articolele scrise de Constantin Ţurcanu

Este adevărat că trăim într-o lume destul de solicitantă, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm prinşi cu totul în mrejele ei. Aceasta nu înseamnă că trebuie să ne înhămăm singuri la tot felul de proiecte care vizează acumularea de bunuri sau satisfacerea a tot felul de capricii de care ajungem să ne legăm fericirea. Datoria noastră este să păstrăm un echilibru, să găsim o cale de mijloc, să învăţăm să nu ne lăsam acaparaţi peste măsură de activităţi şi preocupări exterioare, adeseori şi superficiale, ci să ne simplificăm viaţa din ce în ce mai mult. Cheia pentru a găsi un echilibru fericit în viaţa de zi cu zi este simplitatea şi o minimă disciplină. Renunţaţi la tot ceea ce este superficial. Pacea minţii ne va veni de aici. Veţi avea mai mult timp pentru activităţile spirituale şi pentru cunoaşterea profundă de sine, care vă vor ajuta să aveţi o viaţă fericită. A trebuit sa vină această criză economică pentru ca oamenii să-şi regăsească nevoia de simplitate. Nu se ai fac cheltuieli nejustificitate, nu se mai caută luxul sau confortul cu orice preţ, este mai bine valorizată fiecare resursă şi fiecare clipă.

Meditaţi cît mai des la fragilitatea şi efemeritatea vieţii. Puneţi-vă întrebarea „ce-am făcut cu viaţa mea pînă acum?”. Veţi găsi astfel calea de a vă îndrepta din ce în ce mai mult atenţia către suflet şi către ceea ce este esenţial. Veţi vedea că sufletul pentru a se putea dezvolta are nevoie de foarte puţine lucruri exterioare. Cu cît veţi avea o viaţă mai simplă, cu atît sufletul va înflori mai mult. Caracterul nepermanent a tot ceea ce ne înconjoară poate fi un bun început pentru a vedea la ce trebuie să renunţăm sau ce trebuie să mai aducem în viaţa noastră. Este posibil să aflaţi că nu este nevoie să visaţi la cea mai luxoasă maşină, la o casă imensă sau la nu ştiu ce garderobă la modă. Dacă ajungi să simţi în adîncul fiinţei tale, caracterul nepermanent al lumii, cu siguranţă viaţa ta se va simplifica. Şi pe fundalul acestei simplificări, sufletul va înflori tot mai mult.

Este dureros să vezi cum oamenii vor cu atîta disperare ca toate să continue neschimbate în viaţa lor atunci cînd dau de o fărîmă de bine. Tot sperăm şi ne amăgim că lucrurile pot să rămînă neschimbate în jurul nostru cel puţin pînă la sfîrşitul vieţii. Însă nu este deloc aşa. Totul se schimbă şi cu cît ajungem mai repede la înţelegerea profundă a acestui aspect cu atît vom fi mai fericiţi şi mai pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor vieţii.

În mintea noastră, schimbările echivalează întotdeauna cu pierderea, cu suferinţa. Presupunem cu încăpăţînare că permanenţa oferă securitate, iar nepermanenţa nu. Ori de cîte ori ne pierdem perspectiva în viaţă sau cădem pradă lenei, meditaţia asupra nepermanenţei ne produce un şoc care ne va readuce pe calea corectă a dezvoltării sufletului.

Tot ce am făcut în trecut nu ne apare acum ca un vis!?. Prietenii cu care am crescut, locurile de joacă ale copilăriei, acele viziuni şi opinii pe care le-am susţinut cîndva cu patimă sinceră: pe toate le-am lăsat în urmă. Acum, în momentul de faţă, lecturarea acestui articol vi se pare o realitate vie. Dar curînd chiar şi această activitate nu va fi decît o amintire.

Sîntem trecători, influenţele interioare sau exterioare sînt nepermanente şi nicăieri în manifestare, în afara noastră, nu există ceva cu adevărat solid sau durabil către care să ne putem îndrepta. Avînd aceeaşi locuinţă, acelaşi serviciu, acelaşi anturaj ajungem în mod greşit să credem că există permanenţă, că există stabilitate. Uităm iar şi iar că în orice moment, putem pleca din această lume, în care am ajuns să investim prea multă încredere, prea multe aşteptări.

Astfel, din punctul meu de vedere perioada de criză în care viaţa exterioară ne obligă să producem o reevaluare a modului de viaţă este binevenită. Fiţi cu un pas înaintea vieţii şi nu opuneţi rezistenţă transformărilor care se impun. O viaţă cît mai simplă este mai mult decît necesară, este în primul rînd cheia dezvoltării şi maturizării sufletului.

Copyright © 2000-2011 Arta de a Trăi. Toate drepturile sînt rezervate.