Chiar dacă la om ponderea simțului miros este mică în comparație cu celelalte simțuri, el are totuși o importanță foarte mare în determinarea calității vieții. Înconjurați-vă de mirosuri plăcute, de miresme sublime! Acasă sau la serviciu creați-vă un mediu plăcut mirositor. Astfel, confortul dumneavoastră va crește, sentimentul de siguranță devine mai puternic, mintea mai relaxată, sufletul mai viu, bucuria mai accesibilă.

Miresmele favorizează imaginația creatoare, visarea și facilitează apropierea dintre oameni, inspirînd mai multă încredere, deschidere, bunăvoință. Este logic că mirosurile neplăcute produc efecte contrare. Un miros neplăcut ne contractă, crează nesiguranță, respingere, închidere, iritabilitate, tendința de a fugi, o stare generală de discomfort, gîndire greoaie.

Hrana sănătoasă are întotdeauna un miros plăcut, suav, tonic. Mirosul neplăcut în ce privește alimentele este întotdeauna semn de alterare, mîncare stricată, dăunătoare, nesănătoasă. Știm aceste lucruri instinctiv. Aproape că nu trebuie să ne învețe nimeni despre aceasta. Cei care ati avut sau aveti copii mici, cred că puteți confirma că de multe ori copiii resping mîncarea înainte de o gusta. Mirosul ei deja nu le place. Ei determină calitatea hranei sau hrana de care au nevoie, pe baza mirosului. Gustul devine mai important în ce privește hrana ceva mai tîrziu.

Mirosul este produs pe cale chimică. Altfel spus, mirosul este o interacțiune materială cu mediul ambiant și nu doar o interacțiune pe bază de unde cum se petrece în cazul văzului și auzului. Ori de cîte ori simțim un miros înseamnă că interacționăm chimic cu acele substanțe. Acum cred că înțelegeți cît de important este să avem parte în jurul nostru de miresme și nu de miasme.

Folosiți parfumurile naturale, căutați esențele care vă stimulează cel mai mult și totodată vă reprezintă. Repet, înconjurați-vă de mirosuri plăcute de miresme sublime. Mirosul devine repede redundant. Dacă mirosim același parfum o vreme, nu-l mai simțim chiar dacă el continuă să ne înconjoare. Este valabil atît în cazul miresmelor cît și al miasmelor. Cu toate acestea chiar dacă nu mai simțim mirosul, pentru ca ne-am obișnuit cu el, influența lui asupra noastră continuă. Acest lucru are și avantaje și dezavantaje. Dezavantajul ar fi că după un timp noi nu prea mai detectăm ceea ce numim mirosul propriei case. Fiecare casă ajunge să aibă un miros al ei particular. Locatarii acelei case nu-i mai detectează mirosul specific. Cel mult îl mai simți după ce ai fost plecat în concediu, sau în primele secunde după ce te-ai întors de afară. Nu ezitați să vă întrebați prietenii, care vă vizitează din cînd în cînd, dacă aveți un miros plăcut în casă. Ei sigur vor ezita să vă răspundă. Nu știu dacă ați observat pînă acum, dar de obicei ne vine foarte greu să-i spunem cuiva că miroase urît, sau că la el acasă nu-i prea plăcut mirosul. Încă nu îmi explic această jenă mare în a spune cuiva ca are un miros neplăcut. Spunem multe oamenilor și le facem multe observații, dar cînd vine vorba de mirosuri urîte avem o jenă mare de tot în a vorbi despre ele.