iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Imagine de anasamblu sau analiza detaliilor

Ce contează mai mult pentru a te bucura de o viață bună: aspectul exterior sau conținutul? detaliile sau ansamblul? amănuntele sau lucrurile importante? Iată o nouă situație în care trebuie să ne găsim echilibrul. Uneori contează detaliile, alteori imaginea de ansamblu. Uneori contează aspectul exterior, alteori conținutul. Cel puțin așa reiese din situațiile cu care avem de a face în viața de zi cu zi. Înțelepciunea de a trăi se manifestă prin a ști cînd să pui preț pe detalii și cînd să pui preț pe esența lucrurilor. Cum a discerne între aceste două aspecte nu este întotdeauna foarte simplu, ne rămîne situația acoperitoare în care vom trăi în așa fel încît să punem preț pe ambele aspecte de fiecare dată. Sînt la fel de importante și detaliile și imaginea de ansamblu; sînt la fel de importante și aspectul exterior și conținutul.

Cînd am început prima emisiune radio despre arta de a trăi, în 1994, am prezentat atunci următoarea povestioară. Un om foarte bogat este văzut într-o zi contabilizîndu-și cu grijă un pumn de mărunțiș. Și este întrebat cu mirare: „cum de îți mai pierzi timpul cu niște mărunțiș cînd ești atît de bogat?” Răspunsul a fost: „în viață trebuie să ai grijă de banii mărunți pentru că banii mari au grijă singuri de ei.” Cumva am gîndit arta de a trăi atunci, la începuturi, ca pe o grijă față de lucrurile mărunte, ca pe o îmbunătățire continuă a acțiunilor fundamentale ale vieții cum ar fi: a mînca, a vorbi, a respira, a gîndi etc. Dacă avem grijă de lucrurile mici pentru a le realiza corect, atunci putem clădi mai departe o artă de a trăi, o viață fericită și împlinită. Aceasta este însă doar o parte a problemei. Pe lîngă grija față de aspectele minore, adeseori ignorate, mai avem nevoie și de manifestarea unor idealuri mărețe către care să tindem. Fără a ne mai pierde în detalii trebuie să visăm cu încredere la o viață sublimă. Uneori contează mai mult să te focalizezi pe acțiunile fundamentale de rutină, alteori să te focalizezi pe idealurile și visurile tale mărețe. Dar cel mai bine este atunci cînd poți să fii conștient și să investești ATENȚIE în ambele componente.

Uneori ne împiedicăm de detalii în mod inutil, alteori neglijarea detaliilor ne poate costa chiar viața, nu numai atragerea suferinței. Uneori fiind prea atenți la detalii pierdem imaginea de ansamblu și ne trezim după ani cu viața furată, alteori fiind atenți la un detaliu putem face să se împlinească un ideal măreț.

Atunci cînd mergem nu trebuie să privim numai în jos, trebuie să privim și spre cer. Ca să nu ne împiedicăm sau ca să nu pierdem din frumusețile vieții trebuie să combinăm cele două direcții în care privim.

Previous

Urmele emoțiilor

Next

Iubirea – spațiul tainic al unificării contrariilor

1 Comment

  1. Constantin Paduraru

    frumusetea detaliilor fac miracolul ansamblului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén