iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Neașteptat de bun

Fii neașteptat de bun în momente în care celălalt sau ceilalți se așteaptă să fii drastic, furios sau chiar răzbunător. Surprinde printr-o reacție plină de bunătate! Pur si simplu, printr-un efort de autocontrol, fă în așa fel încît să reacționezi altfel decît era previzibil. Fă un gest plin de mărinimie și poți să declanșezi adevărate miracole. De exemplu, cînd copilul tău a făcut o prostie și se așteaptă să fie pedepsit, certat și poate chiar bătut, reacționează cu bunătate, cu înțelegere și calm. O astfel de reacție îl poate ajuta să își transforme mult mai profund sufletul, decît o ceartă la care se aștepta. Desigur, nu trebuie să facem o regulă din aceasta, pentru că altfel, dacă nu are o fire prea bună, celălalt va fructifica bunătatea noastră ca pe o slăbiciune. Însă, măcar din cînd în cînd îi putem surprinde pe ceilalți printr-o reacție plină de bunătate. Fiind neașteptat de buni, declansăm și în cei care au făcut ceva rău un val de bunătate. Efectul de surpriză poate crea o breșă în percepția și gîndirea obișnuită a celuilalt și astfel, îl ajutăm să pătrundă mai adînc în propriul suflet. Singura condiție este ca răspunsul nostru plin de bunătate să fie sincer, spontan și puternic. Chiar dacă pe moment nu veți obține alchimizarea tensiunilor negative din celălalt, chiar dacă nu îl veți transforma instantaneu într-un om mai bun, în timp el va ține minte acest răspuns neașteptat de bun al vostru și va fi pentru el un reper de la care se poate închega o cale a transformării.

Oamenii uită! Este un fapt, dar ceea ce iese din comun este mai ușor de ținut minte. Rămîneți în memoria celorlalți prin faptul că în anumite momente ați fost neașteptat de buni. Este spre binele vostru și al celorlalți!

Previous

Prostie sau prostire!

Next

Un dram de noroc

4 Comments

  1. Mihaela Tibirna

    Intotdeauna ma unge la suflet ceea ce scrii,Cristi.Esti neasteptat de bun de fiecare data!Multumesc!Multumesc ca te-am intalnit!

  2. bogdan

    simt şi eu nevoia să vă spun ceva asemănător care mi s-a întîmplat. Un lucru anume, cu valoare materiala, trebuia sa mi se cuvina, muncisem pentru acest lucru, mi-l doream si cred eu ca il meritam. Însa ultimul cuvînt de spus îl avea o persoana, o rudă a mea în care eu am avut multă încredere şi faţă de care eu întotdeauna am fost cu sufletul curat. Ei bine chiar această persoană m-a condiţionat într-un mod nedrept pentru bunul respectiv, încît am fost dezamăgit teribil. Nu am făcut vîlvă pt. acest lucru, cum s-ar fii asteptat, ci m-am hotarît să o iau de la zero. Culmea este ca simt o mobilizare cum nu mi s-a mai întîmplat. Ceva în mine s-a produs. Nici măcar nu mai sunt supărat pe persoana respectivă.

  3. petronela

    M-a surprins acest articol prin mesajul vehiculat. Este foarte binevenit si iti multumesc. Ce este bunatatea si cum este sa fii bun? Care sunt beneficiile de a fi bun? De ce trebuie sa fim buni? Stiu ca par intrebari poate un pic ciudate, dar le formulez pentru ca in limbajul popular notiunea de bine dispare. A fost inlocuita cu cea de placere. Nu mai suntem buni, suntem practici. Relatiile interpersonale iau forma unui contract social in care primeaza castigul. Exista o nevoie urgenta de a constientiza binele in viata noastra si a-l manifesta. Poate ca trebuie chiar sa invatam sa fim buni, asa cum invatam o limba straina.

  4. foarte adevarat… felicitari pentru articol! acest indemn la bunatate l-am simtit ca pe un dus cu energie pozitiva. multumesc. o saptamana plina de lumina iti doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén