Coperta "Arta de a trăi"

Citiți pe Google Play

Sub denumirea de arta de a trăi am dezvoltat începând cu anul 1994 o serie de proiecte care au avut drept scop optimizarea și înfrumusețarea vieții. Îmi doream încă de mic să trăiesc într-o lume în care oamenii să posede calitățile personajelor pozitive din cele mai frumoase povești. Nu mă gândeam neapărat la oameni de tip superman, ci la acei oameni frumoși, inteligenți, plini de dragoste și bunătate, fericiți.

Orice om care aspiră la o viață mai bună trebuie să înceapă cu exersarea corectă a acțiunilor fundamentale ale vieții. Orice om respiră, gândește, vorbește, mănâncă, doarme adică, orice om realizează o serie de acțiuni, indiferent de gradul său de evoluție, de religia pe care o are, de educația pe care a primit-o. Cunoașterea și exersarea corectă a acțiunilor fundamentale creează condițiile necesare și baza trainică pentru o viață fericită. Oricât ai fi de ocupat, tot îți faci timp pentru a mânca, pentru a vorbi, pentru a dormi etc. Este de ajuns să îmbunătățești, să optimizezi aceste acțiuni fundamentale și întreaga viață se poate transforma în bine.

CUPRINS

Cuvînt înainte
Problematica fericirii

Capitolul I
Aspecte generale cu privire la arta de a trăi
Generalități. Motivații pentru scrierea cărții. Autoevaluarea – primul pas în arta de a trăi. Duerea – sistemul perfect de avertizae. Puterea tămăduitoare a renunțării. Ce este arta de a trăi?
Capitolul II
Există o artă de a trăi?
Transformarea continuă. Analiză comparativă între pictură și arta de a trăi. Neajunsurile analogiei dintre pictură și arta de a trăi. Necesitatea unui ideal, țel sau scop în viață. Voința se bazează pe motivație. Strategii de abordare a idealurilor înalte. Dincolo de valoarea unui scop se află autenticitatea lui. Scopul autentic se bazează pe cunoaștere. Talentul în arta de a trăi înseamnă înțelepciune. Unitatea de măsură a vieții. Ce înseamnă a conștientiza o durată temporală. Așteptarea este un timp fără viață. Ruperea de ritm în curgerea vieții.
Capitolul III
Cunoașterea de sine
Capitolul IV
Acțiunile fundamentale ale omului
Introducere. A fi. A respira. A gândi. A vorbi. A dărui. A crede. A iubi. A face dragoste. A râde. A plânge. A ierta. A învăța. A asculta. A munci. A mânca. A dormi. A visa. A consacra. A te ruga. A medita. A binecuvânta.
Capitolul V
Legi și principii fundamentale
Introducere. Generalități. Decalogul. Yama și Niyama. Principiul corespondenței microcosmos-macrocosmos. Legea rezonanței. Legea unicității. Legea iubirii. Legea iertării. Legea armoniei universale sau a datoriei. Legea cauzalității universale. Legea ciclicității. Bioritmul – corolar la legea ciclicității. Legea entropiei. Legea reciprocității.
Capitolul VI
Cunoașterea de sine prin cele cinci simțuri
Mirosul. Gustul. Văzul. Pipăitul. Auzul
Capitolul VII
Concluzii sau perspectiva unei viziuni lărgite