Nu cunosc motivația celor care cîndva au hotărît că este necesar să avem o zi internațională a copilului. N-am înțeles nici motivația pentru care există o zi internațională a femeii, iar mai recent se vrea și o zi internațională a bărbatului. Ce se dorește de fapt prin acest gen de sărbătoare internațională? Cred că deja au fost alocate toate cele 365 de zile dintr-un an pentru a sărbători ceva! Probabil se dorește prin aceasta să se arate că unele lucruri din viața tuturor sînt importante și trebuie să le acordăm mai multă atenție. În fine, astăzi sărbătorim ziua internațională a copilului și este un bun prilej pentru ca fiecare dintre noi să conștientizeze trăsăturile minunate ale copiiilor, trăsături pe care ar trebui să le manifestăm la orice vîrstă.

Inocența, candoarea, autenticitatea, spontaneitatea, naturalețea, sinceritatea, curiozitatea, puterea de a învăța continuu (pîna la vîrsta de 7 ani omul învață cam 50% din ceea ce ajunge să știe de-a lungul întregii vieți), drăgălășenia, seninătatea, puritatea, curajul, lipsa vicleniei, sau a ranchiunii, lipsa temerilor sînt doar o parte din calitățile pe care le asociem cu vîrsta copilăriei și le regăsim cam la orice copil. Toate aceste calități sînt necesare și la adulți. Ar fi extraordinar dacă ne-am putea maturiza fără să pierdem nimic din ceea ce avem bun și frumos în perioada copilăriei, adolescenței și tinereții. Lucrurile bune trebuie păstrate de la o etapă la alta a vieții. Ca să nu mai spun că dincolo de a fi o preferință este chiar obligatoriu să ne maturizăm în așa fel încît să nu pierdem din calitățile stării de copil. Iisus a spus că Împărăția Cerurilor este a celor ce sînt asemenea copiilor, adică a acelora care și-au păstrat calitățile de copil: inocența, spontaneitatea, curiozitatea și toate celelalte.

Ar mai fi de remarcat faptul că, în ultima vreme, atunci cînd vrem să evidențiem caracteristicile minunate ale copiiilor ne raportăm la copii cu vîrste tot mai mici. Se pare că sînt din ce în ce mai perisabile calitățile stării de copil!

Aveți curajul să fiți copilăroși. Aminitiți-vă de calitățile stării de copil, luați-vă o prăjitură, jucați șotron sau ascunsa, mîncați o înghețată și răsfățați copilul din voi – măcar astăzi.