iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

A mulțumi

Probabil că cea mai directă cale către sufletul nostru și al celorlalți este aceea de a mulțumi. Manifestarea recunoștinței este una dintre calitățile omului îmbunătățit, dar totodată este și calea cea mai la îndemînă pentru a ne îmbunătăți. Permanent avem cui și pentru ce mulțumi. Putem găsi cu ușurință o grămadă de motive pentru care ar trebui să mulțumim. Mulțumiți cu sinceritate pentru tot ceea ce primiți, chiar și pentru cele mai neînsemnate lucruri. Mulțumiți pentru că puteți să mergeți, să vedeți, să auziți ș.a. Mulțumiți pentru hrana pe care ați mîncat-o, mulțumiți pentru faptul că puteți mînca. Mulțumiți pentru că aveți bucuria de a folosi internetul, mulțumiți pentru că sînteți vii. Mulțumiți direct celor ce vă oferă ceva bun sau mulțumiți măcar în gînd celor ce nu le puteți exprima în mod direct mulțumirea. De exemplu, ai participat la un spectacol care te-a bucurat – mulțumește în gînd tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acelui spectacol. Ai găsit ceva bun pe internet, mulțumește celor care au creat acel ceva, care te-a ajutat și te-a bucurat.

Cu cît veți mulțumi mai des cu atît se va trezi mai mult în sufletul vostru o stare de recunoștință pentru tot ceea ce aveți și sînteți și astfel bucuria de a trăi va deveni din ce în ce mai durabilă și mai intensă. Secretul fericirii se află în starea de mulțumire interioară. Desigur, starea de mulțumire interioară nu trebuie să vă conducă la o complacere în mediocritate sau lîncezeală. Starea de mulțumire interioară trebuie să fie rezultatul unei înțelegeri superioare a faptului că ai permanent ceea ce îți este necesar pentru evoluția sănătoasă a sufletului tău. Poți căuta să obții luna de pe cer și în același timp să ai o stare interioară de mulțumire. Chiar dacă visele tale cele mai profunde nu au șanse să se împlinească, cu toate că acționezi permanent în vederea realizării lor, în sufletul tău poți să fii pe deplin mulțumit.

Este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a sufletului să obținem o stare interioară de mulțumire, indiferent cît de efervescentă este căutarea noastră de a avea noi și noi realizări. Starea de mulțumire se obține mulțumind.

Vă mulțumesc pentru că ați citit aceste rînduri!

Previous

Compasiunea

Next

Bătălii pe timp de pace

1 Comment

  1. ghiocel

    Printre sarbatorile americanilor există unele comerciale (Valentine, Halloween). altele comercializate (Crăciunul), dar una specială pentru a mulţumi: Thanksgiving. Mi-a plăcut întotdeauna această idee, de a păstra măcar o zi din an ca omagiu pentru tot binele din viaţa noastră. Dacă, de regulă, ne lăsăm îngropaţi în griji şi suferinţe şi neglijăm aspectele pozitive, această zi specială inversează balanţa şi umple de optimism şi speranţe prin conştientizarea acestor aspecte neglijate. Păcat că nu avem şi noi o astfel de sărbătoare specifică, dar totuşi esenţa ei este trăită de Paşti şi de Crăciun.
    Am văzut recent un film care se numea Happythankyoumoreplease care s-ar traduce prin FericitMulţumescMaivreauTerog într-un cuvânt şi care exprimă chiar secretul fericirii: Multumeşte pentru ce ai deja, apoi cere, şi ti se va mai da în plus peste ceea ce ai deja. Trei invataminte biblice intr-un singur cuvant. Ingenios !
    Deci, ca sa fii fericit, identifică aspectele pozitive din viaţa ta, multumeşte pentru că ţi-au fost dăruite, apoi, dacă vrei mai mult, mai cere şi vei mai primi. Simplu

    Într-o carte interesantă, Zero Limite, reţeta fericirii conţinea 4 paşi care treceau şi prin starea de mulţumire sufletească:
    1. Imi pare rau
    2 Te rog sa ma ierti
    3. Iti multumesc
    4 Te iubesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén