iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

A nu judeca

Una dintre obișnuințele rele de care este dificil să ne debarasăm este și aceea de a-i judeca pe ceilalți. N-am găsit nici un studiu pînă acum care să spună că, a-i judeca pe ceilalți ar fi ceva bun.

Problema este că dacă nu-i judecăm pe ceilalți ar trebui să-i iubim. Singura situație în care ne abținem de la a-i judeca pe ceilalți este atunci cînd îi iubim. Pe cel pe care îl iubești nu-l judeci deloc. A te deschide afectiv față de toți cei care te înconjoară este un lucru dificil și atunci preferăm să-i judecăm decît să-i iubim. Ori de cîte ori judeci, nu ești în iubire. Mai ales atunci cînd judeci pe bază de mimetism social sau pe baza unor date superficiale, a unor etichetări sumare, fără a cunoaște exact situația și omul pe care îl judeci, arăți prin aceasta că te afli departe de fluxul iubirii și că obișnuința de a-i judeca pe ceilalți este adînc înrădăcinată în tine.

În general, îi judecăm pe ceilalți pentru că ne simțim bine să știm că există oameni „inferiori” nouă. Nu prea acceptăm ușor ca cineva să ne fie superior. Dacă cineva dovedește prin anumite calități că este superior, primul impuls a-l multora dintre noi este acela de a-i căuta măcar un cusur, măcar un defect, care să-i știrbească valoarea, care să-l plaseze față de noii pe o poziție inferioară. De regulă nu ne simțim bine în preajma unui om valoros, superior, pînă cînd nu-i găsim măcar un aspect prin care să ne fie inferior. Ne simțim bine abia după ce putem spune ceva de genul: „Da, este inteligent, dar uite că e prea slab sau e prea gras sau n-are noroc în dragoste!” sau mai știu eu ce cusur îi găsim. Conștientizați-vă aceste obiceiuri și începeți să faceți ceva pentru a le transforma. Sînt păguboase tare de tot pentru visteria sufletului astfel de obiceiuri!

Este mai ușor să-i judeci pe ceilalți decît să-i iubești. Instinctiv omul este ca și apa – caută calea cea mai ușoară, calea minimului efort. Mergînd însă pe această cale nu poți să ajungi decît cel mult într-o groapă. Dacă vrei să te înalți trebuie să faci efortul de a transforma obișnuințele paguboase în calități cu adevărat divine. A nu-i mai judeca pe ceilalți este începutul iubirii și totodată al transformării autentice!

Previous

Fericirea lumii

Next

Modificările de comportament

1 Comment

  1. Eva

    Este foarte greu sa nu judeci pe cineva in lumea in care traim, o lume care nu vede frumusetea oamenilor pentru ca prefera sa observe defecte ori cauta scuze pentru defectele proprii. E greu sa nu judeci atunci cand vezi lucrurile din partea ta, cand crezi ca tu esti cel care are dreptate si nici societatea nu prea ne ajuta, ba chiar ne indeamna sa fim critici, si nu in sensul bun. Iubeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén