iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Diferența dintre minte și inimă

Atît timp cît trăim la nivelul minții nu vom fi niciodată cu adevărat mulțumiți de noi. Reprezentările mentale ale realității sînt goale, lipsite de conținut, de profunzime și nu ne vor da niciodată satisfacția pe care ne-o vor aduce obiectele exterioare. De aceea un om centrat doar în mintea sa va fi mereu și mereu atras în lumea exterioară, va căuta satisfacția, împlinirea în interacțiunea cu obiectele și ființele exterioare. Atunci cînd lumea exterioară va fi dură cu ei și li se va prezenta cu totul altfel decît și-o doresc, vor cădea în depresii, în lumea formelor goale din interiorul propriei minți. Un om care trăiește preponderent doar prin intermediul minții, atunci cînd va fi forțat să se interiorizeze, atunci cînd va rămîne doar cu el însuși, nu va avea altceva la dispoziție decît reprezentările minții, reprezentări care sînt ca un fel de poze ale realității. Fotografia unui măr nu este totuna cu mărul, fotografia iubitei nu este totuna cu iubita! Cînd lucrurile te vor izola de lumea exterioară și vei fi nevoit să rămîi în tine un timp mai îndelungat, vei realiza marea păcăleală a minții, vei realiza că nu-ți vei putea ostoi foamea doar cu fotografia unei mese îmbelșugate. Ca și fumul se vor destrăma imaginile mentale și vei simți că totul este absurd, că viața nu are sens și poți cădea pradă unei depresii adînci dacă nu reușești să găsești din nou ceva în exterior de care să te agăți cu disperare.

Cel care trăiește în inimă are un cu totul alt înțeles al lumii și al lucrurilor. Cel care trăiește în inimă nu are doar reprezentări ale realității, el are trăiri autentice, trăiri care au fost generate în contactul cu lumea exterioară, dar care au crescut și au înflorit în interiorul sufletului. Trăirile sînt vii, trăirile au profunzime, au conținut, au valoare nutritivă. Dacă, la un moment dat,  lumea exterioară ne va izola printr-o conjunctură nefavorabilă de fapte, vom rămîne bucuroși cu trăirile din suflet, nu vom flămînzi, nu ni se va destrăma toată viața, nu vom avea senzația că totul se prăbușește sau că nimic nu mai are sens. Dacă ne-am obișnuit să locuim în inimă și nu în cap, viața ne este mult mai bogată în trăiri interioare, trăiri pe care vom ajunge să le prețuim mai mult decît orice bogății exterioare. O viață interioară bogată în trăiri frumoase, ne poate conduce pînă la realizarea faptului că, sufletul poate fi fericit prin el însuși și nu numai prin ceea ce ajungem să dobîndim în lumea exterioară. Această realizare este punctul de cotitură în trezirea sufletului, este începutul mîntuirii noastre – sufletul poate fi fericit prin el însuși, viața are sens numai dacă îți trezește trăiri interioare pline de viață!

Dacă bogăția interioară nu este formată decît din reprezentări mentale, atunci cînd vom fi forțați să rămînem în noi înșine, ne vom simți săraci, vom flămînzi și disperarea ne va cuprinde sufletul. Dacă bogăția interioară este formată din trăirile inimii, din sentimenele și emoțiile frumoase cărora le-am dat viață și le-am permis să se manifeste, vom simți o satisfacție mare de a rămîne mai des în noi înșine, chiar și fără ca viața să ne forțeze să privim în interior. Și dacă viața exterioară va lua o turnură neaștepată și vitregă, vom găsi refugiul protector în bogăția interioară a trăirilor pline de viață ale inimii. Iată de ce merită să învățăm să trăim mai mult în inimă și nu în cap.

Previous

Ruperea de ritm

Next

Repausul

8 Comments

 1. Ionica

  Mintea noastra este campul de lupta unde se dau cele mai mari lupte in fiecare zi,pentru ca in mintea noastra in fiecare zi se nasc tot felul de ganduri,iar noi ne luptam cu ele
  .Gandul de: nemultumire , complexitate,ura,invidie,dispret etc.Solutia este ca orisice gand sa-l facem ascultator de Hristos,adica sa il supunem lui Hristos,lui Dumnezeu.In Scriptura cartea proverbelor capitolul 8 cu versetul 12 ne spune astfel „Eu ,intelepciunea ,am ca locuinta mintea „.Aceasta intelepciune, doresc, sa locuiasca ,in mintea fiecaruia ,asa o sa scapam de gandurile care nu fac bine oamenilor.

 2. Laura

  Imi place mult ce ai spus Mica, ….asa este

 3. zack

  OMUL este alcatuit din TRUP, SUFLET si DUH.
  Mintea este o Componenta a Sufletului dar si Sufletul are tot 3 Componente: MINTEA, Vointa si Emotiile Omului.
  INIMA Omului, NU Este inca o Parte Separata din Om. EA este Ceva Mai SPECIAL.
  INIMA OMULUI are Toate Partile din SUFLET si o SINGURA PARTE din DUHUL OMULUI. Duhul Omului, fiind Cea Mai Inalta Forma de Existenta care Exista in OM.
  In DUHUL Omului Exista: CONTIINTA, PARTASIA si INTUITIA OMULUI care sunt in OM pentru ca Noi sa-L Putem Cunoaste pe DUMNEZEU.
  INIMA OMULUI este PARTEA IUBITOARE din OM care are 4 COMPONENTE.
  SUFLETUL cu Cele Trei Componente ale Lui, Plus CONSTINTA din DUHUL Nostru. deaceia Mintea si Inima Noastra Lucreaza Impreuna insa Scopul Inimi este Mult mai Mult decit o Stare Mintala, care poate fi Produsa de Ratiunea Creierului Uman. Sper ca acum vom intelege mai corect care este Diferenta intre Minte si Inima Omului.
  Va doresc Multa Fericire in Inima Voastra.

 4. angelica

  Diferenta inseamna minus. Eu as pune un plus ….o legatura, un fir, o scara ….intre inima si minte.
  Caci, se spune ca : „Distanta cea mai mare este intre inima si minte.”

 5. Anisa Manescu

  Frumos spus, draga Mica! Poetic si zburând de dor! 🙂

 6. Cristian Ţurcanu

  O separare completa intre minte si inima oricum nu o poate face decit mintea. In realitate functionam ca intreg insa mintea ne aduce in interior doar reprezentari ale lumii exterioare, pe cind inima ne aduce trairi, experiente vii (la care au contribuit desiur si creierul). Mintea ne atrage mereu si mereu catre exterior inima se bucura de bogatia interioara a fiintei, bogatie pe care o poti constientiza fie prin centrare in sine fie prin relationare cu exteriorul prin intermediul mintii. Ceea ce v-am propus prin acest articol este sa va interiorizati un pic, sa ramineti o ora in voi insiva si sa vedeti ce aveti inlauntru. daca sinteti multumiti de ceea ce aveti inlauntru, daca toate reprezentarile mentale nu dispar, nu se destrama ca un fum atunci cind va focalizati asupra lor, inseamna ca e bine. Insa toate reprezentarile mentale, amintirile, care sint vii in interiorul nostru sint acelea care su fost traite intr-o stare in care a fost si inima prezenta. Doar acestea trec de proba timpului, dpoar acestea ne ajuta sa ne simtim vii si bogati.

 7. Intotdeauna am considerat ca nu exista acoperire pentru expresia „Din inima” sau „Asculta-ti inima”. Tot creierul este cel care dicteaza bataile inimii, iar inima reactioneaza la impulsurile lui. Asadar, o persoana poate sa isi asculte inima, dar sa faca tot ce spune creierul: adica daca observi ca iti bate inima cand te gandesti la cutarescu, inseamna ca creierului ii convine sa iasa la un suc cu acel cutarescu si nu cu un altul care arata mai bine si este un badaran sau are mai multi bani si ii lipseste emisfera cerebrala responsabila cu inteligenta si bunul simt. 🙂
  Parerea mea!
  O zi minunata!

 8. Mica

  Mintea omului, mireasă insetata de iubire, care rataceste cautandu-si mirele aiurea prin lume, facand din camara inimii un balci al desertaciunilor, in loc sa o impodobeasca de nunta si, acolo, sa-si astepte iubitul, frematand de dor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén