iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Generozitatea

Contează mai puțin dacă „luna cadourilor” este sau nu o găselniță comercială atît timp cît în această perioadă a anului, mai toți oamenii devin generoși. În această perioadă, din inimă sau constrînși de împrejurări, de voie sau de nevoie facem cadouri, împlinim din dorințele altora, ne preocupăm de ceilalți mai mult decît de noi înșine. A dărui este un gest profund uman și totodată o cale extrem de simplă de a ne însănătoși sufletul. Dacă postul alimentar este o cură excelentă pentru trup și minte, acțiunea de a dărui devine o cură excelentă pentru suflet. Dacă trupul se întremează prin ingerarea de substanțe adecvate și exerciții fizice, sufletul se întremează prin acțiunea de a dărui. De iubit nu prea ține de noi să iubim, dar a dărui depinde doar de noi, este o acțiune la îndemîna oricui.

Obișnuiți-vă să dăruiți. Dăruiți măcar din ceea ce vă prisosește, dăruiți celor din viața voastră ceea ce credeți că au nevoie și vă puteți permite, dăruiți celor ce îi iubiți, dăruiți celor ce vă iubesc. Cînd dăruiești te desparți de ceva „al tău” și este singura situație în care te bucuri despărțindu-te de ceva „al tău”. Am putea spune că a dărui este o cale de a ajunge cît mai adînc în suflet pentru că profunzimile sufletului încep să fie întrezărite abia după ce învățăm să ne „desprindem” de cele materiale. A dărui este un act voluntar, însoțit cel mai adesea de emoții foarte plăcute, un act prin care ne deschidem față de ceilalți, un act de încredere, de comuniune, de iubire.

Dăruiți zilnic ceva cuiva și urmăriți să fiți cît mai conștienți de ceea ce se petrece în sufletul vostru atunci cînd dăruiți. Generozitatea este „sistemul imunitar” al sufletului, temelia multor virtuți, lumina și căldura unui suflet mare. A dărui este o acțiune – generozitatea este o stare a sufletului. Cel ce a dobîndit generozitatea – dăruiește mereu, chiar și atunci cînd nu mai are nimic al lui.

Previous

Despărțirile

Next

Între credulitate și îndoială

6 Comments

 1. Mariana Strujan

  …A fi generos inseamna a te gandi cu respect…a intelege cu simtirea…a iubi cu inima si a darui cu sufletul!Generozitatea este haina de gala a dragostei!…Si nimic nu este mai frumos ca un om generos!Nu conteaza cine esti,ci conteaza ce esti!Fii om,suflet generos!!!

 2. Cristian Ţurcanu

  Generozitatea este startul aventurii spirituale a sufletului! Păcat că ajungem să o învățăm, cel mai adesea, prea tîrziu. Multumesc Ana!

 3. ANA GEORGESCU

  Este cel mai frumos lucru care ni se intampla in viata asta si pe care ar trebui sa-l facem cu totii: sa daruim! Daca am realiza de la o varsta cat mai cruda ca acesta este sensul vietii, adevarata fericire, am reusi mult mai usor sa ne bucuram de frumusetea vietii care sta in multitudinea lucrurilor marunte, ce ne fac sa vibram, ne implinesc sufleteste si ne tin vesnic tineri interior. Indiferent de urcusurile si coborasurile destinului nostru (si de care chiar avem nevoie) trebuie sa fim constienti ca asta cautam toata viata: fericirea, FERICIREA DE A DARUI! Multumim ptr. articol.

 4. Cristian Ţurcanu

  🙂 multumesc

 5. Laura

  Nu pentru ca este luna cadourilor vreau sa „daruiesc” cateva cuvinte acestei pagini, ci pentru ca, in naivitatea mea, cred ca se mai gasesc oameni care sa ofere macar un zambet sau un gand bun si in restul lunilor din an (asa cum o faceti si dumneavoastra). Vad ca desi suntem in luna cadourilor nimeni nu s-a inghesuit sa lase „GENEROZITATII” (articolului) un mic „cadou”. Stiu ca acest aspect nu e cel mai important, dar vazand-o asa stinghera am vrut sa-i tin companie cu o mica urare de SARBATORI FERICITE!

 6. dragos

  Cred ca as fi fost un alt om , daca scrierile dumneavoastra s-ar fi regasit intr-o materie de studiu. Atat eu cat si toti ceilalti. Multumesc, bunului Dumnezeu ca exista oameni ca dl Cristian Turcanu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén