iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Imaginația creatoare

Acea realitate care se dezvoltă doar în mintea noastră și cu ajutorul minții noastre o numim virtuală. Despre ea nu putem spune nici că există nici că nu există.  Capacitatea de a imagina diverse realități este foarte utilă. Nimic nu se poate crea fără imaginație. Însă, în mod paradoxal, imaginația este cu atît mai vie și mai creativă cu cît omul este mai bine conectat la realitatea obiectivă, la natura și mediul ambiant din care face parte. Imaginația este eficientă atît timp cît ea poate crea ceva care să contribuie la ameliorarea, îmbunătățirea și extinderea realității obiective. Puterea creatoare a imaginației este latura activă a realității virtuale. C]nd preluăm prin intermediul simțurilor o realitate virtuală creată de altcineva manifestăm latura pasivă a imaginației. Atunci cînd apare un dezechilibru între partea activă și cea pasivă a imaginației ea își pierde scopul și puterea. Imaginația sănătoasă este cea preponderent creativă. Cînd imaginația este folosită mai mult pe latura ei pasivă, împiedică dezvoltarea acelui om. A privi prea mult la televizor sau a pierde prea mult timp în fața calculatorului este dăunător.

Decît să treci de la un film la altul, mai bine sună un prieten la sfîrșitul unui film pe care l-ai vizionat și spune-i ce te-a impresionat. Sau poți ieși să faci o plimbare. Dacă este o oră prea tîrzie poți privi cerul pe geam sau pur și simplu poți medita la ceea ce ai văzut în filmul pe care l-ai urmărit. Majoritatea oamenilor trece pe alt canal imediat ce s-a terminat filmul și caută altceva „interesant” de privit. Acționăm de parcă am fi hipnotizați, butonăm telecomanda pînă adormim. Sau stăm în fața calculatorului așteptînd să ne mai scrie cineva ceva, navigînd prin tot felul de pagini web în loc să fim spontani, creativi și conectați la realitatea obiectivă sau să petrecem timp alături de alte persoane în carne și oase cu care să comunicăm, să interacționăm, să visăm împreună.

Excesul de realitate virtuală, concret, privit la TV și calculator este dăunător, nu numai sănătății, dar și dezvoltării noastre spirituale. Mențineți o imaginație cît mai vie și pe cît posibil cît mai conectată la realitatea obiectivă. Dezvoltați partea activă a imaginației, fiți cît mai creativi măcar atît cît să compensați acea realitate virtuală preluată din imaginația altora. Înainte de a face ceva măreț în această lume, trebuie să faci ceva măreț în imaginația ta. Dacă ți-ai distrus puterea creatoare a imaginației, ți-ai distrus orice cale de a mai realiza ceva măreț pentru tine sau pentru întreaga lume. O imaginație creatoare puternică este sursa tuturor transformărilor benefice, sursa progresului. Avem nevoie de mai mulți visători puternici în această lume, o lume atinsă de virusul consumului pasiv chiar și la nivel virtual.

Cum vă dați seama dacă imaginația  este dezechilibrată în sensul pasivității? Foarte simplu. Atunci cînd în lumea obiectivă nu aveți nimic de făcut cum vă simțiți? Atunci cînd sînteți singuri și nu aveți nimic de făcut în exterior cum vă simțiți? Vă apucă angoasa? Neliniștea? Simțiți disconfort? Dacă da, înseamnă ca în cazul dumneavoastră imaginația a devenit pasivă, fiind dependentă de realitatea virtuală oferită de ceilalți. Un om cu o imaginație preponderent creatoare, nu știe cum să facă să petreacă mai mult timp singur, pentru a se gîndi la ceea ce îl pasionează, pentru a face ceea ce îi poate împlini visele. Un om cu o imaginație creatoare sănătoasă preferă să fie cît mai integrat în realitatea obiectivă și nu în cea virtuală. Un astfel de om preferă să meargă în vizită al un prieten decît să vorbească cu el pe messenger, preferă sa iasă la o plimbare decît să privească la televizor ș.am.d.

Previous

Chemarea

Next

În zilele ploioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén