iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

A te strădui

Atunci cînd te străduiești din răsputeri să faci ca lucrurile să iasă bine, parcă atunci merg din ce în ce mai prost. Străduința nu este întotdeauna o calitate. Ea arată un om capabil să realizeze eforturi, dar totodată poate arăta un om cu o vedere îngustă. Atunci cînd simți că trebuie să faci eforturi foarte mari pentru ca anumite lucruri să meargă bine, trebuie să te gîndești dacă nu cumva ceea ce îți dorești tu în legătură cu acele lucruri este departe de cursul natural al evenimentelor, nu corespunde ritmurilor și aspirațiilor celorlalți. A te strădui, de exemplu, să faci ca o relație să meargă bine, poate fi o calitate, poate arăta că ești un om capabil de eforturi și sacrificii, dar totodată poate arăta că ești într-o relație care nu corespunde aspirațiilor comune. Atunci cînd trebuie să te străduiești foarte mult pentru ca anumite lucruri să fie așa cum le dorești tu, poate arăta că nu ești în concordanță cu realitatea, că nu ai suficientă flexibilitate și adaptare sau că nu ești în locul potrivit. Desigur, este minunat cînd vrei să păstrezi anumite principii și valori sănătoase și faci eforturi pentru a nu a abdica de la ele, însă aceasta eu o numesc stăruință și ține totuși de o altă ordine a vieții, aici este vorba de un alt plan, ceva mai înalt și în acest plan este bine să facem toate eforturile de care sîntem capabili, pentru a dezvolta principiile și valorile spirituale sănătoase, atît în interior cît și în exterior.

Prin aceste rînduri vreau doar să vă atrag atenția asupra faptului că atunci cînd vă străduiți prea mult ca unele lucruri să fie doar așa cum le doriți, este posibil să greșiți. Fie trebuie ajustată viziunea dumneavoastră asupra acelor lucruri, fie acele lucruri nu merită să fie menținute la un anumit nivel, doar datorită eforturilor dumneavoastră. A fi un om care se străduiește nu este neapărat o calitate. A fi un om care face eforturi constante pentru a fi în concordanță cu valorile și principiile sănătoase ale sufletului este altceva, aceasta este o calitate. Atunci cînd eforturile noastre nu sînt orientate în direcția potrivită, chiar dacă sînt mari, nu reprezintă neapărat un lucru bun, ba chiar dimpotrivă. Este bine să rețineți că atunci cînd unii oameni se străduiesc din răsputeri sa facă în așa fel ca lucrurile să meargă bine, mai ales atunci pot să greșească. De exemplu, cînd te străduiești prea mult să faci ca invitații de la o petrecere de-a ta să se simtă bine, mai ales atunci poți să-i derutezi și să-i faci să se simtă stingheri și lucrurile să iasă prost. Atunci cînd te străduiești prea mult ca cineva să te accepte, poți să obții rezultatul contrar și să-l îndepărtezi și mai mult. Această formă de străduință nu ajută și nu vă va face viața mai frumoasă și sufletul mai sănătos. Lăsați lucrurile care țin de lume, să meargă în ritmul lor natural. Eforturile pe care le faceți în viață trebuie să fie orientate în primul rînd pentru a vă transforma pe voi înșivă, pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a face în așa fel încît să vă înflorească sufletele. Restul, se adaptează de la sine la frumusețea dumneavoastră interioară. Singura direcție în care merită să te străduiești este aceea a propriei transformări și chiar și atunci cînd vezi că străduința este prea mare, trebuie să te gîndești dacă ești totuși pe calea potrivită, la locul și momentul potrivit.

Pentru ca să nu mă înțelegeți greșit, voi sublinia totuși că eforturile sînt necesare în viață și adeseori trebuie să facem eforturi foarte mari, chiar supraeforturi, dar pentru ca eforturile noastre să ducă la rezultate pozitive, trebuie ca ele să fie în armonie cu voința lui Dumnezeu, altfel este doar străduința noastră de a ne impune propriul punct de vedere și acest lucru nu poate duce la rezultate bune, nici pentru noi, nici pentru ceilalți.

Previous

Nevoia de inimă

Next

A fi complet

6 Comments

 1. anisa manescu

  Multumesc pentru comentariu! E bine definit.
  De curand am inteles cat este de important ca ceea ce ne dorim sa fie in armonie cu universul, sa fie binecuvântat de Dumnezeu, si sa nu fie doar vointa si ambitia noastra pamanteana! Am înteles aceasta prin ceea ce imi ofera Dumnezeu, si ma gândesc adesea ca nici nu mi-ar fi putut trece prin minte aceste posibilitati minunate!… Toate le întelegem doar cu timpul, si mai ales lucrurile esentiale. La fel ca atunci cand apasam pe un intrerupator sa aprindem un bec, la fel si caile noastre in viata sunt definite deja in ‘subteran’, in adâncuri, prin miile de conexiuni care s-au creat deja ca sa putem primi lumina.
  „Si vine o vreme când întelegem ca nu e necesar sa te zbati, ca totul se întâmpla de la sine, întelegi ca viata curge lin, nu este o stradanie. Nu trebuie sa te zbati ca sa iesi, pentru ca te afunzi si mai rau”. ” Eu, omul, nu ma gândesc ca as avea ceva de facut, eu ma deschid si las Sfântul Duh sa curga prin mine.” (cuvintele unui preot român).
  Am mai înteles prin viata ca atunci când fructul este copt, cade.
  Cautati în fiecare zi sa culegeti si sa împartiti binecuvântarile primite de la Domnul…

 2. Cristian Ţurcanu

  Diferenta, adesea prea subtila pentru a fi sesizata, dintre straduinta si staruinta este intr-adevar o obseravtie minunata. De fapt am si scris in articol ca staruinta este calea corecta, straduinta uneori, daca nu chiar cela mai adesea poate fi gresita. Ma bcur ca aveti asemenea finete incit sa simtiti diferenta dintre staruinta si straduinta. Nu e chiar o dihotomie intre ele, dar este cel putin o diferenta de clasa intre acestea doua.

 3. Cristian Ţurcanu

  A nu te stradui sa fii mai catolic decit Papa, dupa cum se mai spune, este ceva corect. A te stradui in mod exagerat sa faci ca unele lucruri sa fie asa cum le vrei tu, este, de obicei, ceva gresit!

 4. speranta

  nu sunt de acord cu autorul, a te stradui este anume o CALITATE si nu un defect. si daca anumite lucruri nu ies asa cum ni le dorim, asta nu inseamna ca straduinta este in zadar. daca ne lasam „dusi” de valul vietii, ce vom avea? multa prostie si saracie sufleteasca! respect pentru cei, care depun mult efort si stiu sa se impace si cu esecurile din viata lor!

 5. Da, pana la urma e vorba de dihotomia straduinta – staruinta.

 6. Indrani♥

  Asa este, am observat din experienta vietii,ca atunci cand te straduiesti mai mult nu iese cum ai vrea si e si normal pt ca doar egoul doreste cu incapatanare sa iasa doar cum vrea el si astfel este subiectiv si relativ,apoi cand am invatat sa ma abandonez lui D-zeu,sa invat sa curg impreuna cu valul divin al vietii,totul se rezolva f,usor,de la sine cum se zice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén