iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Sub standard

În mediul universitar și chiar preuniversitar s-a urmărit de-a lungul ultimilor 10-15 ani să se coboare standardele și criteriile de promovabilitate, inclusiv în ce privește admiterea. Ce s-a constatat? Cu toate că au scăzut cerințele, promovabilitatea nu s-a îmbunătățit. S-au coborît atunci și mai mult standardele, însă promovabilitatea a continuat să fie o problemă, ea nu a crescut conform estimărilor, ba, uneori, chiar dimpotrivă – a scăzut. În concluzie, cu cît creezi condiții mai facile pentru oameni cu atît ei vor deveni mai leneși. Cu cît cobori standardele cu atît ei vor face „eforturi” să rămînă sub ele.

Previous

Lipsa de timp

Next

Trezirea

2 Comments

 1. angelica

  Cristina, esti indubitabila!
  Imi place cuvintul!
  Si-ti multumesc pentru tot ceea ce vine spre tine si… imprastii.

 2. cristina

  Am un amendament…; Florinul scump (Florin Munteanu), insa, l-a formulat incredibil de eficient si penetrant intr-un raspuns dat mie astazi…Dar hai sa-l citim impreuna, merita…

  Florin Munteanu: Este asa de simplu.. Sa ii privesti pe discipolii tai cu bucurie…sa ii respecti, sa ii tratezi precum pe colaboratori, ca parte din tine si nu ca pe niste inferiori needucati pe care TU TREBUIE sa ii schimbi ?!?… Este o problema de perspectiva…Trebuie sa iti pese… ziceam de multe ori „sa marim raza de păsare”… sa cuprindem in ea si pe vecinul, si pe dusmanul, si pe copilul nenascut al dusmanului de azi (maine oate fi aliat critic)… sa cuprindem in acea sfera a păsării intreaga VIATA… Acum pare un gand pueril, romanitic, utopic… dar ceea ce va sa vina ne va forta sa acceptam si apoi sa metabolizam aceste idei… Imi aduc aminte de un copil de vreo 8 ani, partas la una din scolile noastre NEXUS… cand a fost intrebat ce i-a placut mai mult a spus simplu: „Faptul ca am fost tratat ca un om mare si nu ca un copil…”. Am vazut cata grije este din partea unui decan de facultate din SUA sau Anglia sa sune personal pe romanii care si-au depus cerere de inscriere la facultatea lor… Ii atrag, le dau consideratia lor… La noi, tu ca si coleg profesor stai la usa colegului tau devenit decan sau rector … imediat te priveste de sus,.. De ce? inca nu imi dau seama dar este pacat ca este asa… Este fascinant sa vezi faptul ca asmenea performante individuale conduc la asa un rezultat colectiv dezastros… si in final, tot EGO-ul este de vina… Romanul este prea fudul ca sa invete sa se destepte… Pacat!

  Florin Munteanu: de ce trebuie inclusa in programa de invatamant Etica si Morala, empatia si dragostea fata de Om si Natura?… Pe masura ce tehnologia se dezvolta, Omul poate „vedea” din ce in ce mai in detaliu sofisticate procese socio-economice…nasterea unor grupuri, structura lor, liderii reali… Fara o viziune umanista, aceste informatii sunt folosite de transnationale, grupe de interese, indivizi ce vor folosi informatia spre „binele lor” si nu al Omenirii… Iata un exemplu ce poate da de gandit… ar fi absurd sa blocam internetul in loc sa dezvoltam Omului, spiritul de raspundere, empatia, intuitia..

  Problema pregatirii tinerilor, in contextul unui proces dinamic si imprevizibil al evolutiei socio-economice actuale, este o problema mondiala si nu locala. Reconsiderarea a insusi conceptului de educatie si reformunarea cerintelor unui sistem de invatamant adecvat noului context preocupa mediul academic la nivel mondial. Se cauta solutii, se sistematiteaza si se filtreaza informatia utila… totul se misca. Esential ar fi sa nu privim aceste transformari cu incrancenare, din perspectiva ingusta a unei meserii, discipline… Sa nu uitam ca Viata nu este matematica, romana, istorie, biologie, fizica, informatica, limbi straine, sport, …. Viata este coerenta si continuta transformare. Daca ne iubim copiii, atunci sa sacrificam orgoliul nostru de parinti /profesori stiutori si sa privim in viitor. Faptul ca ei nu invata NU li se datoreaza in exclusivitate. Nu stim inca ce si cum sa ii atragem! Nu stim cum sa le motivam efortul! Ne incapatanam sa predam de la catedra! sa ne pozitionam ca si Autoritate …pe care – fie vorba intre noi – am pierdut-o de mult in fata lor! Nu conteaza ce stim sa predam ( de multe ori informatie depasita, impachetata intr-o pedagogie prafuita)! Conteaza daca ceea ce stim si mai ales daca modul in care o facem, are o rezonanta cu lumea de azi. Cuvantul TREBUIE … nu mai are efect! „las’ ca o sa vezi tu cand vei fi mare ” nu motiveaza momentul… nota nu sperie si nu atrage… Ne trebuie o abordare CREATIV-autentica, multa dragoste caci sa NU UITAM ca vorbim de copiii nostri! http://www.edudemic.com/2013/07/the-7-skills-students-must-have-for-the-future/?utm_source=hootsuite&utm_campaign=social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén