iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

De ce ar vrea mărul să devină zarzăr?

De ce vor aproape toți oamenii să se transforme? Care-i problema cu ceea ce sîntem? De ce vrem să fim altfel? uneori chiar altcineva? De ce credem că am fi mai fericiți dacă am fi altfel? De ce credem că am fi mai fericiți dacă cei din viața noastră ar fi si ei altfel decît sînt? De ce am ajuns să credem că transformarea este un scop? Chiar și dacă este să vorbim despre a deveni mai buni, de ce este necesar să devenim în loc să fim? Se pare că ne transformăm pentru că așa sînt rînduite lucrurile. Ne transformăm continuu pentru a reuși să observăm într-un final ceea e nu se transformă, ceea ce rămîne mereu la fel, ceea ce doar este.

 

Singurul lucru statornic în această lume este nestatornicia. Singurul lucru permanent este nepermanența. Și dacă tot sîntem într-o continuă mișcare, schimbare. măcar să ne orientăm către ceva mai bun, către un ideal frumos, către ceva înalt și, astfel, să ne transformăm. Oricum, sîntem cu toții într-o continuă curgere prin viață. Fie ca această curgere să ne trezească! Fie ca această curgere să fie de folos pentru binele cît mai multor oameni.

Mărul nu trebuie să devină zarzăr. Ar fi ceva complet inutil, însă atunci cînd omul își revelează sinele, această realizare este chiar mai mare și mai uluitoare decît transformarea unui măr în zarzăr. În efortul de a căuta să devii mai bun ai șansa să înțelegi spontan ce înseamnă a fi! Adică să descoperi că o parte din tine nu se mișcă, nu se transformă, este mereu aceeași, neschimbătoare, eternă! Restul este doar viață efemeră!

 

Mărul nu trebuie să devină zarzăr. Ar fi ceva complet inutil, însă atunci cînd omul își revelează sinele, această realizare este chiar mai mare și mai uluitoare decît transformarea unui măr în zarzăr. În efortul de a căuta să devii mai bun ai șansa să înțelegi spontan ce înseamnă a fi! Adică să descoperi că o parte din tine nu se mișcă, nu se transformă, este mereu aceeași, neschimbătoare, eternă! Restul este doar Viață efemeră!

Previous

Continuitate între vorbe și fapte

Next

Vacanțe

9 Comments

 1. Cristian Ţurcanu

  De fapt, poate ca toti sintem zarzari camuflati in meri. Poate ca sintem deja ceea ce vrem sa devenim, dar nemaistiind ceea ce sintem tot cautam si testam o mie si una de ipostaze, crezind ca ne vom identifica in final cu una dintre ele. In realitate desi sintem toate ipostazle la un loc sau nici una atit tmp cit nu am realizat aceasta intelepciune ne vom identifica cu una sau alta dintre ipostaze si vom tinji la calitatile sau avantajele celorlalte, ca intr-un joc absurd de genul aceluia in care un ciine alearga sa-si prinda propria coada.

 2. Nera

  Imi place ca va includeti in acest „noi” … Pana la urma, recunoastem sau nu – toti suntem meri ce vor sa devina zarzari sau plopi ce vor sa devina stejari… iar unii din noi, in incercarea de a deveni altceva, analizand prin comparatie ce are si ce nu are fata de celalalt – ajung sa-si cunoasca radacinile, esenta, roadele si sa-si dea seama ca are valoare.

  Nu v-ati gandit la cel mai simplu (si nostim) raspuns: poate e un mar (plop) bolnav – poate sufera de dismorfofobie si atunci e elucidat misterul… :))

 3. Cristian Ţurcanu

  Este intr-adevar important sa treci dincolo de forma, prin iubire sau … prin orice altceva! 🙂

 4. Ami

  Zarzarul este un cais cu fructe mai marunte, dar dulci si bune.
  Important este sa treci dincolo de forma prin iubire?

 5. Cristian Ţurcanu

  Nu stiam ca ar exista o ierarhie intre pomi. Dar daca e sa se stabileasca asa ceva probabil ca depinde de gustul fiecaruia. E adevarat ca marul este ceva mai celebru, o mica „vedeta” printre pomi. 🙂 aparind in literatura mai frecvent decit zarzarul, ca sa nu mai spun de corcodus! 🙂

 6. luminita leonte

  Cred ca nevoia de transformare e mai mult o necesitate impusa de dimensiunea timpului in care traim si despre care Herakleitos a spus ca ”Totul curge, nimic nu ramane neschimbat.” Ceea ce se transforma este defapt materia, deci e dorinta ei de schimbare si ceea ce ramane constanta este forma a ceea ce suntem cu adevarat.
  Gandindu-ma iarasi la marul care doreste sa devina zarzar, nu-mi iese la calcul… din multe puncte de vedere, calitativ si simbolistic marul e superior zarzarului…

 7. marlena

  de ce vrea marul sa devina zarzar ?
  poate se simte vinovat [?] ,victimizat …..
  sa nu mai zica oamenii ce el i-a stat in gat lui Adam ,dupa ce l-a luat Eva din pom !
  ca e motiv[fruct] de ispita…!
  apoi tot ei [oamenii] au incercat sa o dreaga inventand povesti ca ‘Marul de aur’..!
  da, luminita …….e o diferenta in a te vedea stejar cand tu esti plop si in a aspira/a deveni [prin miracol cum spune cristian ] stejar….

 8. Cristian Ţurcanu

  Da…amindoua exemplele sint necesare pentru a ilustra existenta miracolelor…a miraculosului…. a realizarii de dincolo de orice asteptari…

 9. leonte luminita

  …Si de ce vrea marul sa devina zarzar? E valabil si pentru plopul care se vede stejar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén