iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Efectul de binoclu

Dacă un om ajunge să se identifice într-o măsură foarte mare cu trupul și va trăi foarte intens sentimentul separării de tot și de toate, atunci el va fi atins totodată de ceea ce putem numi efectul de binoclu. Cînd privim prin binoclu lucrurile îndepărtate ne apar ca fiind mai aproape, lucrurile mici par a fi mult mai mari. Cînd întoarcem binoclul, apare efectul invers: ceea ce este aproape pare a fi îndepărtat, iar lucrurile mari sînt micșorate. Cu toții sîntem atinși de acest efect de binoclu atît timp cît în sufletul nostru sau dezvoltat peste măsură atracția și aversiunea. Atracția trezește atașamentul față de tot ceea ce ne face plăcere. Aversiunea trezește  respingerea a tot ceea ce nu ne place. Sub influența atracției și aversiunii ajungem să ne comportăm ca un binoclu. Atracția face ca tot ceea ce ne produce plăcere să capete o importanță foarte mare, în timp ce aversiunea face ca ceea ce nu ne place să fie micșorat atît de mult încît să ajungem să spunem că ar fi ceva nesemnificativ.

Afectați de acest efect de binoclu cu greu mai reușim să avem o imagine obiectivă a realității în care trăim. Percepția noastră nu poate fi decît subiectivă atît timp cît sîntem controlați de atracție și aversiune. Atît timp cît avem la ochi un binoclu de operă sau de jucărie, lucrurile se păstrează într-o anumită normalitate, iar subiectivismul încă nu ne scoate în afara limitelor bunului simț. Problemele devin cu atît mai mari cu cît sîntem dotați cu un binoclu mai performant. Atunci obiectivismul nostru este grav afectat și nu mai putem avea o imagine corectă a realității.

Este necesar să fim ceva mai conștienți de existența acestor două tendințe pe care le avem în sufletul nostru – atracția și aversiunea – pentru a căuta să ne debarasăm de ele. Dacă aspirăm la o cunoaștere obiectivă și la o priză mai bună asupra realității trebuie să o putem privi direct fără a avea la ochi lentilele aversiunii sau ale atracției. Împotriva atracției față de plăcere trebuie să ne dezvoltăm discernămîntul. Împotriva aversiunii trebuie să ne dezvoltăm detașarea. Cu cît vom fi mai obiectivi, cu atît ne vom trezi sufletele mai repede.

Previous

Totul contează

Next

Faptele iubirii

1 Comment

  1. angelica

    Ati incercat acest exercitiu? Sa priviti lumea prin ochii lui Dumnezeu!
    Daca reusiti….inseamna ca iubiti neconditionat .
    Sa aveti pace in suflete si…multumesc Cristian! Esti plin, plin, plin….de bunatate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén