iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

În afara vremurilor

Unii se nasc prea tîrziu alții prea devreme. Eu cred că nici măcar nu m-am născut unde trebuie, d-apăi să mai fiu și în concordanță cu vremurile. Cu gîndurile și speranțele mele, cu simțămintele și visele mele nu prea reușesc să mă încadrez în spațiu și cu atît mai puțin în timp. În partea dreaptă a titlului acestui blog sînt scrise cîteva cuvinte, cuvinte definitorii, cuvinte cheie a ceea ce vor să exprime articolele scrise. Dacă nu le-ați cititi pînă acum mutați cursorul puțin mai sus. Ce scrie acolo? – iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie. Cică ar fi fost mai bine dacă în loc de smerenie aș fi scris șmecherie! Așa îmi spunea cineva acum cîteva luni. Oare chiar atît de mult să fiu de defazat față de vremurile în care trăiesc?

 Iubire dacă ai și e suficient să-ți faci viața frumoasă, să te mîntuiești. Iubirea!  Eterna iubire! Eternul mister! Mereu prezentă, mereu prea puțină!

 Înțelepciune am reușit să adun cît de cît. Mi-am dat seama de aceasta în ultimii ani, pe măsură ce am realizat că de fapt nu știu mai nimic.

 Credință ne trebuie mereu, nu putem să mișcăm nici un deget dacă nu avem credința că îl putem mișca. Chiar și cît un bob de muștar dacă este, mută și munții din loc! Mereu vîrful de lance, deschizătoare de drumuri – credința! Mereu ultima care piere prin forma ei particulară de manifestare – speranța.

 Frumusețe nu știu cîtă am. Nu știu dacă am un simț estetic sănătos. În seara aceasta am fost la spectacolul One man show al lui Dan Puric și dacă nu aș fi avut locuri pe mijlocul rîndului aș fi plecat repede. Dezamăgitor! Desigur, vorbesc pentru mine. Am mai avut în ultimii ani și alte dezamăgiri asemănătoare legate de artă. Ca atare, ori am eu o problemă cu simțul estetic, ori trebuia să mă nasc în alte vremuri.

 Putere ai doar dacă ai deja din cele enumerate mai sus. Ai iubire – ai și putere. Ai înțelepciune – ai și putere. Ai credință  – ai putere din plin. Ai frumusețe – ai putere, măcar atît cît să fascinezi! Fără iubire, înțelepciune, credință, frumusețe nu vei vedea nici cea mai firavă urmă de putere. E adevărat că poți să ai iubire de arginți, poți să ai înțelepciune doar pentru a fi „descurcăreț”, poți să ai credință în orice, nu neapărat în Dumnezeu, dar numai dacă crezi în ceva ai și putere.

 Smerenie au doar cei puternici. Ca să poți să cunoști smerenia e musai cumva să devii mai întîi un om puternic. Cu cît ești mai puternic cu atît poți să pătrunzi mai adînc în smerenie, dar este adevărat că există și riscul de a te fura demonii mîndriei atunci cînd începi să prinzi gustul puterii. Cineva care este puternic prin iubire nemăsurată, înțelepciune profundă, credință de nestrămutat, frumusețe angelică, putere divină poate să cunoască și să exprime într-un mod sublim smerenia. Iubirea, înțelepciunea, credința, frumusețea, puterea pot să crească prin eforturile tale pînă la un punct de la care nu se mai pot dezvolta fără să adaugi smerenia. Dacă atunci cînd își ating vîrful splendorii, virtuțile enumerate mai sus, nu reușești să adaugi smerenia, ele vor începe să scadă și chiar te vor răvăși. Este periculos să dezvolți prea multă putere dacă nu simți că înțelegi smerenia. Este bulversant să iubești din tot sufletul tău, dacă nu ții aproape de tine smerenia. Este ridicol să te bazezi pe frumusețe, dacă nu ai trezită în tine smerenia. Chiar și înțelepciunea este posibil să te răstoarne, conducîndu-te pe căi întunecate, dacă nu ți-ai luat ca sprijin bastonul smereniei.

Iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie – arta de a trăi! Sînt scrise bine așa cum le-am scris. Nu trebuie înlocuit nici un cuvînt, nu sînt în afara vremurilor dacă le promovez și cred cu tărie în ele. De fapt, toate acestea sînt în afara oricărui timp, nu doar în afara vremurilor de astăzi. Nu țin să fiu în concordanță cu vremurile, ci cu eternitatea! Rămîn fidel virtuților chiar dacă scriu doar pentru vreo cîteva zeci de persoane.

Previous

Valoarea timpului

Next

Talentul tău

10 Comments

 1. Dan

  Vreau doar să punctez, să întăresc : IUBIRE, ÎNŢELEPCIUNE, CREDINŢĂ, FRUMUSEŢE, PUTERE, SMERENIE.
  Nu putem obţine aceste virtuţi pentru că nu sunt în afara noastră. Sunt la originea noastră.
  Fie să le recunoaştem, să ne amintim că venim din IUBIRE,dotaţi cu ÎNŢELEPCIUNE şi PUTERE, având CREDINŢĂ în Sursa care ne-a creat, capabili totdeauna să identificăm FRUMUSEŢEA, ştiind să păstrăm permanent SMERENIA în faţa darului care este viaţa ! Mulţumesc !

 2. Adina

  Din pacate, aproape toate lucrurile ce ne inconjoara in ziua de azi sunt lipsite de substanta si puerile, nu numai spectacolul d-lui Puric. Se pune prea mare pret pe ambalaj si prea putin pe continut, pe esenta. Parerea mea este ca nu noi – si eu ma simt „altfel” – suntem in afara vremurilor, ci vremurile sunt in afara noastra. Se promoveaza lucrurile fara valoare in exces, incultura, se incearca limitarea gandirii si a omului; si asta cu succes, dupa cum bine se poate observa in jurul nostru.
  D-le Turcanu, pentru dvs. este o bucurie sa scrieti aceste articole, pentru mine este o bucurie sa le citesc. Numai bine!

 3. Cristian Ţurcanu

  Dan Puric gindeste frumos (i-am urmarit citeva interviuri), poate si scrie frumos, (inca nu i-am citit cartea, dar am auzit ca a fost laudata!), poate a montat spectacole extraordinare de a ajuns sa fie mai promovat si, ca atare, ceva mai cunoscut, insa acest spectacol la care am fost, On man show, chiar mi se pare lipsit de substanta si pueril. As spune ca singurul cistig a fost ca in noaptea de dupa spectacol am visat ca am calarit un armasar superb si senzatiile din vis au fost intr-adevar sublime. 🙂

 4. Mihaela Baldea

  „În seara aceasta am fost la spectacolul One man show al lui Dan Puric şi dacă nu aş fi avut locuri pe mijlocul rîndului aş fi plecat repede. Dezamăgitor! Desigur, vorbesc pentru mine.” Si eu am fost dezamagita si niciunul din prietenii mei nu a inteles. Am asteptat ceva ce nu exista? Va multumesc pentru tot ce scrieti. Cu deosebita stima , Mihaela Baldea

 5. Dragos

  Multumesc pentru fiecare articol Am invatat atat de multe Sa aveti sanatate dl Turcanu

 6. Cristian Ţurcanu

  Pentru mine este o bucurie sa scriu aceste mici articole. Scriu doar atunci cind sint inspirat si simt ca am ceva de spus. Nu sint platit pentru a scrie, nu am termene pe care sa le respect si tocmai de aceea este o bucurie sa scriu. Scriu chiar daca n-ar fi nimeni sa ma citeasca pentru ca a scrie este o cale a sufletului meu de a se deschide. E adevarat insa ca apare si o alta nuanta a bucuriei cind simti ca nu esti singur in aceasta parte de suflet unde albinele zumzaie mereu, unde florile iti zimbesc mereu. Multumesc tuturor!

 7. Laura

  Imi place mult articolul de azi. Va citesc aproape toate gandurile scrise. Unele coincid cu ale mele, o persoana din cele VREO cateva zeci pentru care scrieti. (nu cantitatea, ci calitatea conteaza). Sunteti in pas si cu timpul meu. Ma bucur ca nu sunt singura. Succes si multe impliniri sufletesti.

 8. Cristian Ţurcanu

  Multumesc!

 9. Veronica

  Înțelepții spun că ești acolo unde trebuie să fii, în timpul și locul care ți se cuvin…

 10. Otilia

  Intr-adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén