Un plus de energie este obținut atunci cînd cîntăm. Dacă activitățile noastre sînt însoțite de cîntec, ele sînt realizate cu mai multă ușurință și eficiență. Este adevărat că nu putem cînta la orice loc de muncă, însă în multe locuri putem măcar vocaliza sau fredona o melodie, chiar dacă o facem cu un volum foarte mic. Iar acolo unde nu se poate și nu se poate putem cînta în gînd.

De exemplu, am constat că nu știu nici un cîntec cap-coadă, chiar dacă sînt un om căruia îi place mult să asculte muzică. Am de gînd să remediez acest aspect și să învăț măcar un cîntec cap-coadă.

Vocalizele sînt foarte eficiente. Emiteți cîte o vocală din cînd în cînd în ritmul unei melodii care vă place mult. Aaa-aa-aaa-aaa, oooo-oooo-ooooooo, eeee-eeeeeeeee-eeeeeeeeeeee ș.am.d. Vibrațiile produse de corzile vocale se vor transmite în anumite zone ale corpului, iar oraganele din acele zone vor fi tonifiate. De exemplu, „aaaa” se resimte în piept și în cap, „eeeee” se resimte mai ales în zona gîtului, „iiiiii” în zona capului partea superioară. Astfel, vibrațiile produse de vocalizele prelungi vor conduce la o dezvoltare armonioasă a oraganelor din zonele respective. Adeseori se pot obține chiar vindecări pe baza sunetelor emise sau cel puțin ameliorări ale durerilor. De exemplu, gemetele unui bolnav au scop de ameliorare a durerilor pe baza vibrațiilor produse.

Aceasta este partea activă a muzicii; partea pasivă fiind ascultarea muzicii. Activul și pasivul trebuie să fie în echilibru inclusiv în acest domeniu al sunetelor. Mult succes!