iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Bărbatul ideal

Trăim vremuri în care ideea de personalitate marcantă a fost complet înghițită de apele mulțimii gălăgioase. Vuietul necontenit și nestatornic al mass-mediei creează „vedete” pe bandă rulantă, iar oamenii care să fie cu adevărat modele mobilizatoare și creatoare de idealuri, parcă au dispărut cu totul din lume. Mă refer în special la acei oameni care să fie personalități cu totul excepționale, nu numai din punct de vedere profesional, ci, în primul rînd, caracterial. Lipsec bărbații adevărați, lipsește bărbăția lumii!

Un bărbat se caracterizează în primul rînd prin verticalitatea sa, prin aspirația sa necontenită de a atinge un ideal nobil, de a crea o lume mai bună acolo unde se află. Un bărbat adevărat nu caută un loc călduț și confortabil în care să ducă o viață liniștită cu familia lui, el caută mereu perfecțiunea și nectarul libertății depline. Un bărbat adevărat este pasional, dar nu este scalvul pasiunilor. Un bărbat adevărat este plin de entuziasm, plin de credință, cu ochii ațintiți mereu spre înalt. Mintea unui bărbat adevărat nu este supusă influenței nevoilor comune, ci este ațintită mereu și mereu către cele mai înalte aspirații. Un bărbat trebuie să fie mereu vigilent, mereu în căutarea Adevărului, pentru că altfel ajunge să fie prins de hățișul lucrurilor mici și acoperit de plasa nevoilor mărunte. Ca bărbat trebuie să ai curajul să-ți urmezi inima, trebuie să ai curajul de a căuta mereu să te cunoști și să te transformi pe tine însuți. Ca bărbat trebuie să-ți orientezi majoritatea resurselor în depășirea propriilor limite și nu în satisfacerea plăcerilor de tot felul. Ca bărbat poți să te bucuri, dar nu bucuria este scopul vieții tale. Ca bărbat poți să iubești, dar nu te legi de ceea ce iubești, nu cauți să posezi ceea ce iubești și nici nu ai senzația că se sfîrșește lumea, dacă nu ești iubit. Dacă între viața instinctuală și virtuțile spirituale există un război, atunci ca bărbat trebuie să fii mereu în linia întîi, luptînd pentru triumful Binelui și al Spiritului.

Bărbatul ideal este bărbatul animat de un ideal cît mai înalt. Bărbatul ideal este creativ, încrezător, plin de vigoare, mereu vertical, abordînd cu respect provocările vieții. Bărbatul adevărat știe mereu ce are de făcut, el nu cunoaște plictiseala, nehotărîrea, autocompătimirea. El este capabil să se ridice după orice cădere. Bărbatul puternic este non-conformist, dar nu teribilist. Este în stare să spargă constrîngerile prostești și nesănătoase ale mimetismului social, oferind în loc o viziune mai largă și mai sănătoasă pentru dezvoltarea tuturor. Un bărbat adevărat nu merge doar pe căi bătătorite. Dacă își cunoaște bine ținta, mereu focalizat asupra ei, își poate croi propriul drum. Ca bărbați avem nevoie să urmăm cu tot sufletul un ideal cît mai nobil, să avem un scop în viață pe care să-l urmăm cu consecvență, să fim mai mereu animați de aspirații înalte. Fiecare pe nivelul lui, trebuie să urmărească în primul rînd să-și depășească limitele, să se cunoască mai bine și să se transforme într-un om din ce în ce mai bun, eliminînd influența emoțiilor perturbatoare din sufletul său cum ar fi: gelozia, furia, lăcomia, orgoliul și celelalte care mai bîntuie prin lume.

Un bărbat adevărat nu caută puterea pentru ca astfel să-i poată domina pe ceilalți, el caută puterea pentru doar pentru a fi în măsură să ofere celorlalți libertatea și aspirația de a se cunoaște. Ești puternic nu după numărul de oameni pe care îi domini, ci după numărul de oameni cărora le-ai redat libertatea, libertatea de a visa, de a iubi, de a fi ei înșiși. Mai marii lumii de azi caută în continuu mijloace prin care să ne manipuleze, mijloace prin care să țină sub control masele de oameni și ajung să se creadă cu atît mai puternici cu cît ne controlează mai bine și ne amăgesc mai mult. Nimic mai fals! Bărbăția unui om se vede în curajul lui de a fi liber și de a-i ajuta și pe ceilalți să fie liberi. Bărbăția adevărată se vede în calitatea idealului care te animă și în puterea de a trezi în ceilalți idealuri nobile. Bărbatul ideal este bărbatul dăruit cu totul unui ideal nobil!

Previous

Petreceri neconvenționale

Next

Între politețe și autenticitate

16 Comments

 1. Ovidiu

  Oameni buni. BARBATUL IDEAL in viziunea femeilor nu exista si asta pentru ca femeile nu sunt niciodata multumite. Daca esti rau nu e bine, daca esti prea bun femeile si-o iau in cap si iar nu e bine. Ganditi-va logic: Ce face o femeie care sta langa un barbatul ideal care ii face mereu pe plac. Surpriza: se plictiseste. Si ii da cu sutul pentru ca nu mai vede chipurile nimic atragator din moment ce i s-au facut toate mofturile. Si atunci il paraseste si cauta pe altul care bineinteles se intampla sa fie un zero barat. Si mai apoi o vezi plangandu-se la prietene ca are un barbat prost si ca ii pare rau pentru alegere. Ca atare sa stiti ca nu exista relatie fara certuri si dispute, pentru ca evident FEMEIA este mereu nemultumita si daca nu gaseste minusuri intr-o relatie le inventeaza. Asa ca oameni buni: barbatul perfect nu exista! Femeia ideala exista insa trebuie sa stie ce vrea ea de la viata !

 2. Marius

  Ca si in alte articole asemanatoare pe care le-am citit prin intermediul internetului, articolul de fata si comentariile aferente duc catre idealizarea „lui” sau a „ei” in functie de idealul fiecaruia dintre noi, sau cel putin comparativ cu ceea ce am trait si am invatat pe parcursul vietii. Reusim uneori sa creionam cum ne-ar placea sa fim sau sa fie, un om. Barbatul ca si femeia ideala nu este decat un produs al mintii noastre si in cel mai bun caz reusim sa intalnim astfel de oameni poate de cateva ori in viata …asta daca si reusim sa ii si observam, referindu-ma aici la capacitatea noastra… Eu ma declar incompetent in a ilustra calitatile pe care o femeie ar trebuii sa le aiba pentru a reprezenta idealul feminin, si nu din modestie ci pur si simplu din cauza faptului ca sunt subiectiv aproape involuntar, experientele prin care am trecut au facut din mine un om simplu si atunci nu caut perfectiunea. Un om care prefera sa observe mai mult …sau mai bine zis sa se autocunosca inainte de a indrazni sa spuna ce isi doreste, cum oare as putea sa stiu ce inseamna perfectiunea pentru mine daca nici pe mine nu ma cunosc !?
  Iar daca pretind doar cat pot da, voi fi multumit!?
  Cand voi putea da mai mult…voi pretinde mai mult !?
  Dar daca nu voi primi mai mult!?… multumirea pe care am avut-o va disparea!?

 3. Barbatul ideal
  Barbatul ideal e independent! Iubeste sincer, tinde spre idealuri inalte , nu se distruge daca momentan nu are pe nimeni langa el. E interesat in artele culinare, se distreaza la cumparaturi, nu se plictiseste si nu devine agitat cand trebuie sa-si aleaga un aliment preferat. Langa o femeie nu se limiteaza doar la sex, comunica bine si cauta in ea mereu tainele neelucidate al sufletului pereche. Este condus de ratiunea mintii sale si nu se lasa dus de valurile emotiilor trecatoare. Nu pretinde perfectiune cand nici el nu este perfect.
  Are cel puti un hobby cu care isi ocupa timpul liber acasa. Nu umbla haihui in oras fara nici un folos, are totdeauna un scop bine definit cand se porneste undeva. E dezgustator pentru o femeie cand vede un barbat pe o terasa fumand singur cu o privire provocatoare.
  Zambetul lui este larg, firesc, curajos dar totodata subtil, placut, bland, si cel mai adevarat. Ar exista un asemenea barbat ?

 4. Laura

  Foarte adevarat!
  Am mai citit un articol despre dragoste si ego… si pot spune ca e un mare adevar si acolo. Cand apare ego-ul, mandria, orgoliul intre doi ce se iubesc, lucrurile iau o intorsatura foarte ciudata, iubirea parca este lasate deoparte. E trist cum acest lucru poate strica incet incet o dragoste pura…
  http://dindragoste.unica.ro/iubire/iubirea-adevarata.php

  Felicitari pentru toate ideile frumoase si originale de pe acest blog si nu numai!
  Cu bine, zile fericite sa aveti!

 5. Cristian Ţurcanu

  Iubirea este cu totul misterioasa si cel mai adesea ILOGICA. Mai ales intre aspectele contrare se poate naste o iubire foarte intensa. Daca acest barbatare calitatile pe care le-ati precizat si o iubeste asa cum este ea, inseamna ca stie ce face si de ce face toate acestea. Daca un barbat, asa cum este cel descris de dvs. accepta sa fie intr-o realtie cu cineva fiti sigura ca stie ce face si isi doreste sa faca ceea ce face. Daca nu ar fi asa inseamna ca nu ar avea calitatile pe care i le-ati descris. Pe de alta parte, exista si situatiile in care pe multe planuri putem fi geniali, iar pe unele cu totul si cu totul nepriceputi si neajutorati. Ar putea fi si aceasta situatie. Din ce ati descris se pare ca nu a prea avut femei in viata dumnealui, posibil sa nu aiba experienta in acest domeniu, posibil ca planul relational sa fie punctul său slab sau ceea ce este la polul opus fata de celelalte planuri in care se descurca excelent. Vedeti dvs. care varianta i se potriveste!

 6. Laura

  Foarte bun articol, am regasit multe idei familiare citindu-l si am reusit sa-mi dau niste explicatii interesante… Apoi am gandit mai profund si mi-au rasarit unele intrebari.
  Cunosc un barbat, singurul de pana acum, care se apropie oarecum de cele scrise mai sus… Se poate spune despre el ca e un barbat in adevaratul sens al cuvantului, ca orice isi propune reuseste, ca este foarte ferm pe pozitie tot timpul, foarte inteligent si aprig! E un barbat care a trecut prin greutati de-alungul vietii sale si mereu s-a ridicat, parca mai puternic, si-a continuat drumul in viata, conform principiilor si valorilor sale morale, fara a se indeparta de ele. E un barbat care se individualizeaza foarte tare, care are idei foarte bine puse la punct si care actioneaza intotdeauna cu cap. E un filosof care a reusit sa inteleaga conditia umana si sa accepte diferentele intre oameni, si mai mult decat atat, sa-i ajute pe ceilalti sa se cunoasca pe sine mai mult, prin intelegere, o rabdare nemasurata si pasiune in tot ceea ce face!
  Insa acest barbat a fost singur mult timp, neinteles si putin iubit pe cat ar merita. Poate si-ar dori sa intalneasca iubirea adevarata, insa suferintele sale din trecut au lasat urme grele si pana in prezent… Femeia care e alaturi de el acum nu-i ajunge nici pe departe pana la degetul mic. E o femeie tanara, putin naiva, uneori nestiutoare, care nu intelege unele lucruri in viata si care uneori nu poate face fata nici greutatilor vietii, nici acestui barbat! Si atunci cum poate iubirea sa existe intre ei? Cum, cand sunt atat de mari si multe diferentele, cand ea iubeste pur si copilareste, iar el iubeste matur si neimplicat cu toata fiinta si simtirea… Cand ea se simte mica si neinsemnata pe langa acest barbat aproape ideal? Cand tot ce zice el e litera de lege si parerile ei uneori nu conteaza… Cand ea are o initiativa, iar el critica si tinde mereu spre perfectiune. Cand ea doreste sa fie iubita si apreciata asa cum e, iar el ii gaseste defecte mereu…
  Eu nu cred ca exista iubire adevarata intre cei doi si nici nu cred ca va creste candva, atata timp cat diferentele, desi acceptate reciproc, intre ei exista…

 7. Anisa

  Ma bucura mult acest articol! Are mult miez, intelepciune, sensibilitate… dar de ce nu ar fi oare valabil si pentru femeia ideala? Nu vad nici o diferenta intre un barbat si o femeie in aceasta cautare. Cu atat mai mult cu cat o femeie este si sotie si mama! Mama este nucleul familiei: in jurul ei se incheaga sentimentul de iubire, de daruire, de unire, dorinta de libertate si setea de intelepciune! Mama este farul copilului in valurile vietii!… Cu mult drag, anisa

 8. Cristian Ţurcanu

  Cu toate că la început se simt atrase de bărbaţi aşa cum sînt ei, mai toate femeile după ce ajung să închege o relaţie vor aproape imediat să-i transforme. Puţine femei vor încuraja bărbatul din viaţa lor să dobîndească din calităţile bărbatului ideal sau măcar să exceleze în carieră. Puţine femei au curajul să impulsioneze bărbatul din viaţa lor să se dedice unui ideal, preferînd să le fie cît mai mult timp aproape, şi să le acorde lor cît mai multă atenţie. Dacă la început un bărbat plin de idealuri nobile le atrag, după ce ajung să spună ca „este al lor” îl preferă mai mult pe lîngă casă.

  Interesant este că cele mai măreţe fapte din viaţa bărbaţilor sînt făcute cu scopul de „a cuceri” femeia! De aceea femeile puternice devin bune ispiratoare pentru bărbaţii care se îndrăgostec de ele, determinînd-i să realizeze lucruri măreţe.

 9. Bagal...

  sunt de parere ca femeile puternice si iubitoare ar trebui sa incurajeze si sa sustina barbatii din viata lor tocmai pentru a-i ajuta sa-si trezeasca acele calitati latente din ei devenind astfel barbatii ideali 🙂

 10. Bagal...

  putini barbati autentici animati de idealuri inalte, sublime….dar exista!
  Minunate calitati expuse in acest articol si cred ca ar trebui sa fie cele normale si nu ideale, dar traim in lumea in care traim si nu e usor sa te mentii asa…
  Un barbat ideal de asemeni ar trebuie sa raspunda cu afectiune si blandete la nevoile unei femei…..
  Aceleasi calitati sunt valabile si pentru femei, cu mentiunea ca ele necesita a se focaliza foarte mult in iubire, daruire, abandon, incredere in sine. Ce nu poate face o femeie animata de idealuri inalte,spirituale, foarte puternica si increzatoare in propriile forte?

 11. Cristian Ţurcanu

  Respect opiniile dvs., dar va invit totusi sa reflectati mai adinc. In cautarea noastra de a ne accepta asa cum sintem, in a fi umani dupa cum spuneti, nu inseamna a ne tolera greselile, defectele, complacerea intr-o stare de neputinta cronica la infinit. Sintem umani si ne iubim, ne toleram, ne accepam cu defectele noastre, dar pe de alta parte, cel putin ca barbati, este de datoria noastra sa ne perfectionam si sa perfectionam lumea in care traim, adica sa devenim mai buni si sa facem lumea mai buna. De exemplu, multe femei accepta ideea ca nu este o problema daca barbatul de linga ele este gelos, orgolios, delasator. Afirmati ca mai degraba traiti linga un astfel de om decit linga un barbat ideal care a urmarit si urmareste cu consecventa sa-si depaseasca aceste emotii perturbatoare. Ma rog, este optiunea dvs., iar pe de alta parte recunosc ca este o stare generala a lumii de azi, dar aceasta nu inseamna ca asa este bine sa fie, ci dimpotriva, inseamna ca avem nevoie de transformare.

  Apoi nu am spus ca trebuie sa plecam undeva anume pentru a gasi Adevarul. Adevarul trebuie cautat, descoperit, in si prin noi insine. Si apoi adevarul nu ESTE doar minunat de subiectiv. Daca ar fi doar subiectiv dupa cum spuneti dvs. inseamna ca fiecare isi are adevarul lui si Adevarul nu ar exista. Acest lucru nu cred ca este cu putinta, deoarece exista un nivel al fiintarii in care Adevarul este obiectiv si indubitabil si el exista ca atare indiferent daca noi il cunoastem sau nu. Ca barbati trebuie sa facem ceea ce este necesar pentru a gasi acest Adevar obiectiv sau ultim dupa cum mai este el numit tocmai pentru a elimina din subiectivismul si superficialitatea in care ajungem sa ne complacem, cel mai adesea din lene. Adevarul obiectiv poate ca nu este o prioritate nici pentru barbatul ideal, dar el trebuie descoperit daca vrem sa trecem peste anumite limite si sa ne indeplinim datoria fundamentala din punct de vedere spiritual si anume aceea de a ne desavirsi. Si trebuie sa facem aceasta chiar daca acest lucru ar presupune plecarea de acasa, neglijarea celor familiare si familiale, asa cum insasi Apostolii au trebuit sa plece de acasa cel putin o vreme pentru a-l urma pe Iisus. Nu cred ca sotiile Apostolilor sau familiile lor au fost prea incintate de faptul ca barbatii lor au plecat aiurea sa urmeze pe nu stiu ce „visator”, dar fara acest sacrificiu al lor nu s-ar fi transformat lumea, fara aceasta sete a lor de a urma un ideal nobil n-am fi descoperit prea curind mesajul inavataturii Mintuitorului. De trait, putem trai linga omul potrivit nu neaparat ideal, dar mai devreme sau mai tirziu viata ne va constringe sa ne transformam. Acest troc de a ne accepta reciproc defectele si greselile la infinit in numele umanismului nu poate fi garantia unei vieti fericite nici pentru noi nici pentru ceilalti.

 12. Otilia

  E primul articol dezamagitor. Nu as putea sa traiesc langa cineva ideal, nici iubit, nici tata, nici copil, nici eu, cea ideala…nu dintr-un sentiment al iluzoriului sau neputintei ci petru ca iubesc omul in umanitatea lui si nu in idealismurile sale. In cautarea Adevarului ce sens are sa pleci? Adevarul nu se cere cautat, el ESTE minunat de subiectiv. Nu mai lecturasem demult ceva mai propagandistic, mai plictisitor. Evident, nu este o critica suficient de lunga sau de pertinenta, din prisma altor adevaruri. Numai bine!

 13. Dragos

  Felicitari pentru articol.

 14. Cristian Ţurcanu

  Dacă ești îndrăgostită de acest bărbat înseamnă că el există….dar dacă nu există încă, iubirea ta îl va aduce în lume.

 15. clara_david

  Sunt indragostita de acest barbat!!!
  pe cand un articol si despre Femeia ideala??

 16. Cristian Ţurcanu

  Dacă bărbatul este menit să urmeze un ideal, femeia este menită să facă din orice un ideal și în primul rînd din ea însăși. Mi s-a cerut sa scriu si un articol despre „femeia ideală” ceea ce tocmai am facut foarte succint in fraza anterioară. Dacă o femeie vrea sa scrie un astfel de articol, eu il astept si poate ca il voi si publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén