iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Dăruiește, fii activ!

A nu avea așteptări, după cum spuneam în articolul anterior, este doar o parte a ceea ce avem de învățat. A doua parte, sugerată deja în ultima frază a articolului spune că, trebuie să fii activ și să dăruiești. Un om care așteaptă să i se petreacă ceva este un om care dezvoltă așteptări. Decît să aștepți să ți se petreacă ceva bun, mai bine fă tu ceva bun unuia sau altuia sau ție însuți. A reprima așteptările nu dă roade pe termen lung, dar a începe să acționezi cu înțelepciune pentru a dărui bucurie și fericire, întotdeauna dă roade bune.

Nu plînge oceanul după stropii de apă rămași pe trupul celui care iese din valuri. Nu plînge oceanul vaporii care se înalță din el și formează norii. E atît de mare oceanul! Nimic din toate acestea nu-l sperie că-și poate găsi sfîrșitul! Ceea ce nu înțelegem noi oamenii este că nimic nu-i este imposibil lui Dumnezeu și celui ce visează cu putere și perseverență. Există un ocean infinit de iubire în timp ce majorității oamenilor li se ofilește inima. Ceva mai paradoxal n-am reușit să găsesc pînă acum! Deși sîntem înconjurați de o iubire infinită, ne plîngem mereu că sîntem săraci în iubire. Deși sîntem înconjurați de o bunătate infinită, nu reușim să fim cu adevărat buni.  Și exemplele ar putea continua! Însă atenția s-ar duce prea mult pe ceilalți ori în arta de a trăi trebuie să fim centrați pe noi înșine.

A nu avea așteptări este o jumătate de lecție, a fi activ este a doua jumătate. Sigur, sîntem temperamente diferite. Unii introvertiți, alții extrovertiți, dar cînd vine vorba de bucurie, pentru toți legea este aceeași. Nu trebuie să ne intereseze bucuria pe care am primit-o, ci doar bucuria pe care am oferit-o! Să începem prin a face suprize plăcute celor dragi, fără a aștepta nici o recompensă, de nici un fel. Măcar din cînd în cînd să bucurăm pe cineva fără ca acela să știe de unde i-a venit bucuria și nici să nu ne dorim ca el să afle vreodată că noi am fost în spatele acelei surprize plăcute! Este minunat dacă reușim să ne bucurăm doar de bucuria celuilalt! Și acum o întrebare al cărei răspuns ne pot ajuta să vedem cam pe unde ne situăm. Este de ajuns să simți bucuria celuilalt pentru a fi fericit sau ai nevoie ca celălalt să știe că tu ești autorul a ceea ce l-a bucurat, pentru a te bucura și tu?

Previous

Ești ceea ce vrei să fii

Next

Comentarii aproape inutile, dar totuși cerute!

5 Comments

 1. Cristian Ţurcanu

  Este adevarat ca e greu sa te bucuri de ceea ce simte altcineva atunci cind ii daruiesti ceva daca acea persoana nu isi exteriorizeaza intr-un fel sau altul emotiile, fericirea. Insa, ca daruitor nu trebuie sa urmaresti darul. Ai daruit si ai uitat! Iar bucuria ta vine din launtrul tau ca ai facut un gest de generozitate. Sint multe situatii in care ajuti fara sa stii ca ai ajutat. Sint multe situatii in care habar nu ai cit de mult ai ajutat pe cineva printr-un gest sau printr-o vorba de-a ta. Nu vei sti niciodata daca acel cineva nu iti va spune mai devreme sau mai tirziu acest lucru, dar ce importanta mai are daca vei afla sau nu! Dumnezeu stie si e de ajuns! Nu fiti generosi doar pentru a cauta bucuria gestului de a darui. Fiti generosi pur si simplu, fara a urmari nimic!

  Ideea articolului insa nu se centreaza pe generozitate, ci pe a fi activ. Nu astepta bucurie, daruieste bucurie; fii producator de bucurie, nu consumator!

 2. Ciprian

  Felicitari pentru inca un articol plin de intelepciune, care personal imi confirma o idee ce mi-a fost inspirata intr-un moment al vietii, si anume ca este cu adevarat minunat si implinitor sa urmaresti sa faci pentru ceilalti ceea ce poate ca nimeni nu a facut vreodata pentru tine!

  Totusi, parerea mea este ca uneori poate fi extrem de dificil sa intelegi bucuria persoanei pe care vrei sa o faci fericita altfel decat actionand direct si privind in ochii si in sufletul acelei fiinte. Spun asta deoarece unii oameni pot fi atat de introvertiti si atat de discreti sau rezervati in privinta exprimarii propriilor sentimente si experiente, incat sa nu poti afla decat poate peste cativa ani ce mare bucurie au trait ei candva. Daca nu afli direct de la ei si nici de la altcineva intr-un timp relativ scurt, atunci cum poti sa stii ca intradevar s-au bucurat pentru darul primit? Poate nu s-au bucurat deloc, sau poate ca darul a fost ceva complet inutil pentru ei. Ca „daruitor”, eu cred ai nevoie si de un anumit feedback cat de cat imediat, fie el pozitiv sau negativ.

  Daca nu ai un nivel empatic destul de ridicat, nu este oare aproape imposibil sa treci peste astfel de bariere de comunicare, care de altfel pot apare foarte adesea mai ales in acest climat social si economic zbuciumat care si-a lasat deja o amprenta puternica asupra psihicului multora dintre romani?

 3. Cristian Ţurcanu

  Excelenta sublinirea ta Mi. Multumesc. Este cu mult mai important sa iubesti decit sa fii iubit. Cind am scris articolul chiar m-am gindit sa scriu si despre aceasta idee, dar am lasat-o pentru alta data, iar acum a venit acest comentariu. Interesanta sincronicitate! Majoritatea oamenilor isi doresc sa fie iubiti. Asa ne nastem si crestem fiind coplesiti de iubire. Dar adevarata maturitate incepe din momentul in care intelegi ca este mult mai fascinant sa iubeasti si nu sa fie iubit. Fiti activi in iubire si efectiv veti vedea viata cu alti ochi!

 4. mi

  Nu credeam acum ceva timp in urma ca a iubi este mult mai important pentru suflet decat a fi iubit. Se spune ca e mai bine ca intr-o relatie, tu sa iubesti mai putin decat celalalt. E mai comod, ai mai multa liniste, nu suferi. E bine sa fii iubit. Primesti. Te simti in siguranta. Dar nu TRAIESTI.

 5. Bagal...

  intr-adevar este un mare lucru sa faci o bucurie cuiva si sa-ti pastrezi anonimatul! sa te bucuri in tine de bucuria celui drag……dar fara a face caz din asta !
  Pentru asta e nevoie de multa iubire, umilinta si detasare….
  ” Fii activ in mod calm si calm in mod activ” ….

  multumesc pentru sfaturile pline de avant, pline de suflet pe care le oferi de fiecare data

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén