iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Fericirea aduce succesul – nu invers!

Întreaga educație occidentală, și nu numai, dezvoltă în mințile oamenilor o eroare colosală. Majoritatea oamenilor ajung să fie convinși de faptul că dacă au succes într-un domeniu sau altul vor fi și fericiți. Dacă înveți bine ajungi la o facultate bună, dacă ajungi la o facultate bună, poți să obții apoi un loc de muncă bun. Dacă ai un loc de muncă bun ai șanse mari să găsești relația cea mai bună și intr-un final să fii astfel fericit. Fericirea este dusă tot mai departe dincolo de linia orizontului. Așa ceva este absurd și neproductiv ca să nu spun că este o imensă prostie sau o imensă păcăleală. Ei condiționează fericirea de îndeplinirea unor condiții exterioare și muncesc pe brînci ca să aibă succes, sperînd să fie și fericiți într-un final. Priviți-i pe oamenii „de succes” – nici vorbă să fie fericiți! Au înregistrat și ei acolo un succes după luni și ani de muncă și au fost fericiți o oră, apoi au revenit rapid la starea lor de frustrare, de stress, de nefericire cu un alt target pe care să-l atingă. O astfel de eroare este propagată astăzi în continuu, cu bună știință, prin toate sistemele educaționale și de informare.

Realitatea este exact invers. Dacă ești fericit, ai succes! Dacă ești fericit, muncești mai bine! Dacă ești fericit, gîndești mai profund! Fii mai întîi fericit și apoi vei obține si succesul dorit. Fii mereu fericit cu ceea ce ai și nu condiționa fericirea de ceea ce ai vrea să obții. Fii fericit că ești viu, că ești sănătos, că ai prieteni. Oricine poate găsi cîteva motive bune pentru care să fie fericit. Dar cel mai bine este să ajungi să fii fericit fără un motiv anume. Fii plin de mulțumire. Nu trebuie să ai o relație bună cu un om anume pentru a fi fericit. Fii fericit și vei avea numeroase relații de calitate! Găsește-ți calea să te trezești dimineața fericit, să fii fericit în timpul zilei, să adormi fericit seara și vor apărea nenumărate succese în viața ta.

Fericirea este adevărata noastră natură și ea nu are nevoie de nimic pentru a se exprima, pentru a se manifesta în și prin noi. Problema este că, pe măsură ce creștem, învățăm de la ceilalți să condiționăm fericirea de tot felul de lucruri exterioare și/sau interioare. Și ajungem să o condiționăm într-o așa măsură încît ea chiar întîmpină dificultăți mari în a se mai face simțită. Calea către fericire este calea prin care eliberăm mintea de toate condiționările cu care am împovărat-o. A fi fericit este ceva firesc, natural este însăși natura omului. A fi nefericit este o problemă, chiar o mare problemă, pe care însă majoritatea învață totuși să o rezolve și să obțină succesul de a fi nefericiți, în pofida propriei firi. Se spune despre Iisus ca a făcut miracolul învierii, însă pentru cine știe, miracolul nu a fost să învie, ci să moară! Așa că, dacă ați atins performanța de a fi nefericiți în majoritatea timpului, e bine să știți că așa ceva a necesitat mari eforturi și dacă ați fost capabili să le faceți, înseamnă că acum sînteți în stare să puteți începe procesul invers de a vă decondiționa fericirea, de a o lăsa să se exprime liberă.

Previous

Viața se trăiește în direct

Next

Răbdarea

12 Comments

 1. dddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaadddddddddaaaaaa

 2. Doina

  Fericirea este un lucru mic,care nu are loc intr-un suflet mare….

 3. Costinel

  Fericirea se trăieşte.Punct.Cu sufletul şi din tot sufletul.Este o stare de spirit ce poate fi doar simţită şi trăită,nu povestită.De obicei fericiţi sunt cei ce dăruiesc,cei ce ştiu să dăruiască necondiţionat.Mamele,artiştii şi sfinţii sunt oamenii fericiţi prin excelenţă. E adevărat că în zilele noastre este mai greu,dar nu imposibil, să fii fericit.Pentru că ne raportăm mai mult la valorile materiale decât la cele spirituale.E un subiect delicat la care fiecare ar trebui să mediteze până va ajunge să vorbească cu sine însuşi,cu propriul suflet.Este cea mai grea bătălie a vieţii…pentru că te afli în ambele tabere!Este momentul în care trebuie să alegi între pacea(liniştea) sufletului tău şi zgomotoasa maimuţică din cap…acel tumult de gânduri ce te îndeamnă(distrage atenţia) să alegi mereu căi greşite. Majoritatea alegem să ne conformăm cu regulile sistemului modern al omenirii,din teama autoindusă de a nu fi excluşi,marginalizaţi de aceasta.Ne prefacem doar că sântem fericiţi…ca să dăm bine.Recunosc, e şi asta o artă…dar viaţă nu o putem numi.Închei cu zicala„fericirea este un lucru mare,ce nu încape într-un suflet mic”

  Costinel

 4. monica

  sunt fericita. 🙂 multumesc!

 5. Anisa

  Fericirea este ca si o boala in lumea adultilor: cand vine ne temem de ea si ne gandim: oare cat va dura? oare ma va durea tare cand va pleca? Spun acestea privind copiii care au atat de multe sa ne invete pe noi adultii. Numai privitii cu ochi de copil cum reactionaza cand sunt bolnavi, cand au febra si zburda prin casa ca si cum nici nu ar sti ce li se intampla. Da, o data ce devenim adulti, adica o data ce avem o contiinta a lucrurilor, a lumii, incepem sa ne vedem durerile, emotiile, trairile, stresul, corpul… totul il vedem cu aceasta contiinta care condamna. Cand avem ‘constiinta lumii’ nimic nu mai este ca inainte: oamenii sunt buni, rai, uraiti, frumosi, prosti, ipocriti, falsi… pentru ca vedem numai cu mintea, cu egoul. Un copil vede numai cu ochii inimii si cu intuitia si sensibilitatea lui, de asta nu poate sa judece ca noi adultii – si pentru ca viziunea lui despre lume este intreaga, nu decupata ca la noi adultii. El vede unitatea acolo unde noi vedem diviziunea. El vede minune acolo unde noi vedem banalitate, uratenie.
  Ma gandesc ca atunci cand eram mai mica nici eu nu judecam desi sufeream pentru ca adultii ma raneau si uitau ca si un copil merita sa fie respectat ca si un adult. Nu pentru ca eu sunt mic trebuie sa fiu tratat ca si cum nu as avea minte; dimpotriva, copiii au o mare inteligenta si o sensibilitatea incredibila! Am fost adesea placut surprinsa de comportamentul lor si de ideile lor. Ei stiu sa traiasca fiecare clipa si stiu sa ierte. Ceea ce nu stiu ei este ca ceea ce i-a ranit cand erau mititei lasa urme in fiinta si constiinta lor cu care vor pleca in lume si vor trebui sa invete sa le ingrijeasca, sa le panseze. Desi este mai greu sa le ingrijim cand ne-a lipsit afectiunea, iubirea, caldura cand eram mici. Citi poveste „Micului Print” („Le Petit Prince” de Anatole de Saint-Exupéry) care spune ca „nu vedem bine decat cu inima. Esentialul este invizibil ochilor”… si altele. Cititi si cugetati. Veti vedea ca este o carticica plina de poezie si de filozofie prezentata sub forma unei povesti pentru copii ~
  Ceea ce vreeau sa spun este ca fericirea este starea noastra naturala. Ne nastem fericiti si murim fericiti (pentru ca redevenim ‘copii’ intr-un fel la batrânete). Cand avem ‘contiinta lumii’, a intinaciunii – aceasta stare de fericire trece sub umbra gândului intr-un fel si incepem sa o cautam in exteriorul nostru prin ceea ce facem sau prin ceea ce posedam. Ca si copiii, e bine sa fim fericiti cand primim un cadou, o jucarie, dar sa ramanem la fel de fericiti si daca nu o/il avem. Pentru ca prin natura noastra suntem fericiti. Fericirea este o stare de spirit. Doar ca am uitat cum ne simteam atunci cand eram fericiti la inceput, cand nu ne intrebam: ce e Fericirea?
  Si eu imi doresc sa redevin copil in mintea mea, sa nu mai decupez lumea, sa o vad ca parte a intregului asa cum o vedeam cand eram mica… si in incheiere impartasesc cu voi dragi cititori cateva ganduri ale mele pe care le-am compus intr-un moment de nostalgie dupa clipele de copilarie si fericire eterna…
  Am nevoie sa ma asez. Un minut. Ca un fluture pe o floare : pentru a o mirosi mai bine, pentru a o mangâia mai bine, pentru a o respira mai bine…cu toata legeritatea fiintei… pentru a zbura departe… dincolo de visele umane si a prinde in zbor speranta de-a exista in deplina inocenta ! Mai este inca timp sa ne regasim sufletul de copil, constiinta inainte de lume, starea de copil care paseste pentru prima data in nevinovatie!… Iata visul meu: a deveni din nou copil ca sa pot imbratisa pe deplin fericirea de-a exista pe acest pamant, pe acest drum unic dat noua tuturor, o data-n viata, o data pentru totdeauna! Nu mai cugeta, nu te opri din drum! Mai este inca vreme sa va puneti o dorinta in tara minunilor!…
  cu drag,
  Anisa

  .

 6. Cristian Ţurcanu

  Unii mi-au spus ca a urmari sa fii mai intii fericit pentru ca apoi sa ai succes e ca si cum ai pune caruta in fata boilor. Ei bine, cind cineva s-a gindit sa puna caruta in fata boilor a inventat automobilul!

 7. Cristian Ţurcanu

  Cu ceva timp în urmă și eu vorbeam cu entuziasm despre fericirea eterna, perenă. Între timp am ajuns la concluzia ca fericirea este ACUM. Ea nu trebuie legată de nici un ideal exterior sau interior. Nu contest faptul că descoperirea naturii noastre divine va constitui totodată sursa unei fericiri copleșitoare și nemuritoare, dar n-aș vrea să așteptați să obțineți această realizare pentru a fi fericiți, ci dimpotrivă fii fericit din toată ființa ta AICi și ACUM și vei obține realizarea supremă. Cumva aceasta este ideea forță pe care vreau să o exprim cu hotarîre. Fii fericit ACUM! Exprimă mereu fericirea. Nu te agăța de urmările unui eșec. Zîmbește și fii fericit, chiar dacă toate îți sînt potrivnice – fii fericit și vei trece mai ușor peste toate, vei atinge succes după succes, în lumea interioară sau exterioară, fiind fericit.

 8. Indrani♥

  Fericirea nu poate fi atinsă, deţinută, câştigată, purtată sau consumată. Fericirea este experienţa spirituală de a trăi fiecare clipă cu iubire, graţie şi recunoştiinţă. ~ Denis Waitley ~

 9. Indrani♥

  Au trecut mii si mii de ani de civilizatie continua pe aceasta planeta si omul cauta mereu acea fericire care sa-l satisfaca.
  Formele s-au schimbat, dar esenta a ramas aceeasi.

  Pentru omul modern a fi fericit inseamna sa stea langa tine persoana iubita, sa castige echipa favorita, sa ai multi bani, sa ai cea mai scumpa masina. Dar fericirea adusa de aceste lucruri este trecatoare pentru ca in orice clipa persoana iubita te poate parasi, echipa ta favorita poate pierde, iar masina ta scumpa poate fi lovita.

  Deci fericirea ta depinde de exterior nu de tine insuti. Si atunci care este fericirea vesnica si unde poate fi ea gasita?Fericirea eterna si divina este descoperirea Sinelui Interior si trairea in comuniune cu acesta. In momentul cand te redescoperi divin, fiu al universului si al luminii, vei fi cu adevarat fericit pentru ca nu vei mai depinde de altii. Vei atinge Nirvana care nu este un loc, ci o stare a constiintei celeste. Vei iesi atunci din cercul reincarnarilor, depasind lectia acestei planete si vei merge mai departe spre profunzimile universului fiind Una cu el. Nu aceasta este cea mai mare fericire posibila?

  Si atunci cei care mai plangeti dupa tot felul de lucruri materiale fiti bucurosi pentru ca sunteti, ridicati-va din noroiul gandirii negative si pasiti ferm pe cararea vietii pentru ca suntem Fiii Spiritului Creator. Fiti fericiti prin voi insiva in lumina lui Dumnezeu.

  Sunt fericita ca esti cu mine, Tata Ceresc si aceasta este cea mai mare fericire. Ajuta-ma sa fiu un releu prin care TU sa daruiesti fericire oamenilor care te cauta in exteriorul lor. Traiesc in Spiritul PREZENTEI TALE si aceasta este fericirea absoluta.

  NAMASTE♥

 10. Cristian Ţurcanu

  Fericirea eternă este un mit. Ea nu aparține lumii în care trăim. Lucrurile mărunte ne pot face fericiți, iar problemele mici pot fi ținute sub control. Unii urmează această filozofie și au impresia că își controlează viața. Nimic mai fals. Pentru că ei sînt fericiți fie pentru că nu-și asumă idealuri prea mari, fie pentru că n-au întîlnit încă o problemă serioasă. A fi un om fericit nu înseamnă a nu fi trist atunci cînd greutățile vieții devin copleșitoare. A fi un om fericit nu înseamnă a zîmbi mereu. Un om fericit nu este un om care să nu mai simtă durerea, care să nu fie doborît uneori de încercările vieții. Un om fericit știe doar să-și revină mereu și mereu, știe să zîmbească înainte de a i se usca lacrimile de pe obaji.

  Un izvor al fericirii este înțelepciunea. Un altul este iubirea. A fi fericit este de cele mai multe ori doar o problemă de alegere. Viața poate să-ți aducă și bune și rele. Însă modul în care reacționezi la cele ce ți se petrec poate să fie alegerea ta. Și dacă alegerea ta este făcută cu inima, chiar și în cele mai adînci dureri rămîne în sufletul tău o insulă de fericire, o oază de pace, un ocean de liniște.

  Antrenamentul în vederea obținerii unei fericiri interioare începe prin a căuta să fii fericit fără motiv. Aici și acum, chiar în această clipă spune-ți din toată inima: „sînt fericit” și apoi zîmbește. Trebuie să decondiționezi fericirea de lucrurile exterioare, apoi trebuie să o decondiționezi de propriile gînduri. Cînd vei înțelege că Fericirea este ceva extraordinar de măreț și vei avea o atitudine potrivită față de ea poate că atunci ea va alege să aibă grijă de tine. Fericirea este ceva extraordinar de măreț. Este o mare greșeală să cauți să-i poruncești să o critici că nu vine la tine, să vrei să o ții legată dacă ti-a întins mina într-o zi. Cînd vei înțelege că Fericirea nu poate fi ținută sub control, că Fericirea este liberă și plină de măreție, iar tu nu trebuie decît să te lași în voia ei, abia atunci vei începe să ai atitudinea potrivită față de ea și să fii cu adevărat fericit chiar și în această lume.

 11. Claudiu

  Fiecare caută fericirea, conştient sau inconştient. Ea este doar în noi. Numai că această idee de a fi fericit cu tine însuţi şi prin tine este doar o teorie pentru cei mai mulţi oameni.
  Când ne vom realiza sinele, atunci vom fi fericiţi cu adevărat. Cum să faci asta este veşnica întrebare a celui care caută.

 12. Bagal...

  Poti fi fericit cand faci lucruri marunte dar placute, exact atunci cand simti, nu tot amanandu-le….
  Totii inteleptii acestei lumi spun ca fericirea este in noi deja. Pot spune ca fericirea iese usor la iveala cand fac lucruri marunte si placute nu doar fapte marete, sau cand sunt in natura si admir cerul, copacii, iarba, stancile….
  Pana aici totul e bine, am descoperit ca sunt fericita datorita unor factori pozitivi……dar cum fac sa fiu fericita si cand apar incercari mai grele? Ei, acesta este aspiratia mea mare….sa fiu fericita mereu, clipa de clipa, si nu doar in situatii favorabile.
  As incepe prin a evoca des clipele foarte intense si fericite din viata mea, as mai incepe cu repetarea unor idei forta: ” sunt mereu plina de fericire si lumina”. Este important sa multumim cat de des ne amintim, lui Dumnezeu pentru ceea ce ne ofera necontenit.
  Este extrem de important sa fim centrati cat mai launtric in fiinta noastra.
  In felul acesta fericirea ne este la indemana mai mereu.
  Astept propuneri despre cum sa ramanem puternic centrati launtric….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén