iubire, înțelepciune, credință, frumusețe, putere, smerenie, adevăr

Mai multă mișcare

Efectiv avem nevoie de mai multă mișcare! Din punctul meu de vedere nu contează durata vieții cît mai ales calitatea ei. Pe mine nu mă interesează să trăiesc cît mai mult, dar atît cît voi trăi aș prefera să fiu sănătos și activ. Ca și popor avem o medie foarte mică în ceea ce privește timpul alocat pentru mișcare, pentru efortul fizic de întreținere. Acum doua zile am mers în vizită la o prietenă care fusese plecată în Germania. Îmi povestea despre stilul de viață al oamenilor dintr-un cartier rezidențial, de case modeste construit în apropierea unui oraș mai mare, unde a ajuns și ea să locuiască pentru  cîteva zile. Mi-a spus că majoritatea oamenilor din acel cartier erau pensionari și a frapat-o foarte mult înclinația lor către mișcare, către o viață activă. Cică mulți dintre ei s-au dovedit mai rezistenți la efort decît ea. Îmi spunea că i-a fost dat să vadă alergînd chiar și pe un bărbat care respira prin intermediul unei trahectomii. Acest lucru a mirat-o și a încîntat-o foarte mult. Dincolo de mișcarea pe care o fac cu drag, zi de zi, acei oameni de acolo sînt foarte atenți la alimentație, la o hrană cît mai sănătoasă. Desigur, mai auzisem astfel de relatări, însă ceea ce m-a determinat să vă povestesc acum aceste lucruri a fost un eveniment care a avut loc imediat după ce am plecat de la prietena mea. Ea locuieste într-un bloc la etajul cinci. După ce am ieșit din apartament, pe hol, văd o femeie de vreo 60 de ani îndreptîndu-se către lift. Eu am ales să cobor pe scări. La etajul patru se oprește liftul și din el iese femeia pe care o văzusem la etajul 5. Mergea în vizită la o vecină. Desigur, că a fost ceva care a contrastat foarte mult cu relatările prietenei mele despre pensionarii din Germania, relatări pe care le ascultasem cu doar cîteva minute înainte.

Fraților, chiar avem nevoie de mișcare. Chiar avem nevoie de un stil de viață mai sănătos. Nu bunăstarea ne va îmbunătăți stilul de viață, ci stilul de viață ne va îmbunătăți bunăstarea. Privim la țările bogate, dar nu ne uităm decît la confortul pe care ni l-ar putea aduce bunăstarea materială, nu și la eforturile pe care ar trebui să le facem pentru a o obține. În România se cumpără o singură carte pe cap de locuitor, pe an, în timp ce în Germania se cumpără 14 cărți pe an, pe cap de locuitor. Este și aceasta o statistică elocventă. Poate înțelegeți de ce nivelul lor de trai este de 14 ori mai ridicat decît al nostru. Să rămînem însă la ideea cu mișcarea. Chiar avem nevoie de mai multă mișcare, de un stil de viață mai sănătos. Schimbarea stilului de viață se poate face prin educație, iar educația în această direcție nu ar presupune decît bunăvoință. Eu am ajuns să cred că nu se dorește ca noi să ne îmbunătățim, ca și popor, stilul de viață și nivelul de educație, pentru că, de exemplu, ar fi suficient să se înlocuiască o bună parte din programele TV cu unele adecvate și care ar costa și mai puțin. Acum o să las aceste treburi în seama celor care se pricep mai bine decît mine, însă voi uita greu exemplul de sedentarism care mi-a fost oferit de către acea persoană care a coborît de la etajul 5 la etajul 4 cu liftul

La noi în Iași stadionul municipal din Copou este deschis gratuit pentru oricine dorește în fiecare zi, timp de mai multe ore. N-am văzut niciodată mai mult de o sută de persoane care să fi venit să alerge sau să facă mișcare – o sută de persoane dintr-un oraș cu 300.000 de locuitori! N-am văzut niciodată oameni mai în vîrstă de 40-50 de ani care să vină pe stadion pentru a alerga, majoritatea sînt foarte tineri. Aceste observații sînt și ele elocvente pentru a ilustra „pasiunea pentru mișcare” a românilor.

Previous

Să ne bucurăm

Next

Lipsa de timp

5 Comments

 1. cristina

  Andrei! Micule Printz!…Cristian! Va imbratisez…

  …Sa facem legatura intre starea de dinamizare a trupului fizic si starea de dinamizare la nivel general a fiintei umane…Pt ca a face miscare doar pt a te intretine ca si sistem viu-deschis-dinamic fara o constrangere a datoriei fata de serviciu sau de actul supravietuirii,… presupune ca ai ajuns la un anumit nivel de intelegere a ceea ce suntem si cum functionam!
  Odata ce iesi de sub dominatia manipulatoare a informatiilor cu care esti bombardat- ele fiind comerciale, intradevar, totul e sa cumperi -dar si interesate sa NU TE DESTEPTI- SA FII OCUPAT CU …A CUMPARA, a munci pt a plati-e semn ca ai invins inertia, masa inertiala nedinamizata a gandirii grosiere…E un proces de ‘detoxifiere’ a fiintei de tot balastul acumulat…Uite asa apare setea de miscare dincolo de necesitatea de a merge pana la farmacie sau pana in orisicare alt loc unde sa iti donezi blazat… timpul, banii, sanatatea, VIATA
  Apare aici la rubrica ‘Anunturi’ despre cursul de hatha yoga si …scumpii mei care ajungeti pe pagina, am ceva sa impartasesc cu voi, ceva drag mie…

  SWAMI VIVEKANANDA spune:
  „Pentru cel care o practică cu consecvenţă, HATHA YOGA este un veritabil dar divin care favorizează succesul în toate direcţiile. Corpul, psihicul şi mentalul sunt instrumente pe care practica sistemului HATHA YOGA ne permite să le menţinem sănătoase puternice şi pline de Energie.”

  În tratatul de YOGA clasică GORAKSHA SAMHITA găsim următoarea afirmaţie: „Ştiinţa secretă a sistemului HATHA YOGA este scara pe care urcă repede cei care vor să atingă regiunile superioare ale căii spirituale ce conduce spre SUPREMUL ABSOLUT.”

  HATHA YOGA se compune în special din acele practici şi tehnici care au în vedere acţiunea asupra corpului fizic sau grosier (STHULA SHARIRA). Dar întrucât acesta se află în strânsă legătură şi interdependenţă cu corpul subtil al fiinţei (SUKSHMA SHARIRA) – pentru care el reprezintă învelişul exterior – descoperim că, în fapt, controlul deplin asupra corpului grosier afectează în mod direct şi proporţional corpul subtil împreună cu aspectele intelectuale, sentimentele şi pasiunile sale.

 2. Andrei T

  O natie fara miscare si cu mancare de calitate proasta= o natie bolnava= o natie usor de condus si manipulat si o mare masa de consumatori de hrana si medicamente pentru cei din vest.
  Eu coboram acum 3 ani de pe Pietrosul Rodnei spre Borsa, mare mi-a fost mirarea ca urcau vreo 6-7 varstnici (apreciez ca aveau intre 65-70 de ani), fiecare cum putea, mai repede sau mai incet, unul dintre ei avea si carje (nu bote, carje medicinale). M-am socat si ma intrebam ce dracu cauta ‘mosii’ acolo in halul ala…a venit si raspunsul destul de repede cand am zis ‘Ziua buna’ si mi s-a raspuns in spaniola =)). Nu erau romani! Erau spanioli veniti in drumetie in Maramures. Ce fac romanii trecuti de 50 de ani…exact ce scria cineva mai sus: concurs la umblat pe ruta medic de familie-spital-farmacie-cozi la promotii la supermarket…
  O sa vedem si romani la miscare in numar ceva mai mare cand cei ce au acum 35-40 de ani vor ajunge la varsta a 3-a…
  Din pacate acum la liceu se poarta moda 1 da 1 ba…adica 1 face educatie, 1 are scutire si tot asa…

 3. cristina

  Va iubesc!… dinamic 🙂

 4. Micul Prinţ

  Ha ha ha… Cristi,tu zici de Iaşi…păi eu am stat doi ani în Bucureşti şi nici acolo nu se dau în vânt după mişcare.
  Recunosc că am văzut totuşi câţiva bătrânei ce alergau dimineaţa prin Herăstrău…cinste lor!Sau, mai nou, este la modă sala de fitness pentru cei fiţoşi şi care-şi permit să plătească abonamentul la sală.
  Bieţii noştri pensionari aleargă după reţete prin farmacii,sau se calcă-n picioare să apuce vreo promoţie la supermarket sau vreo pomană electorală….despre ce vorbim?!
  Problema asta ţine de educaţie….ar trebui creată obişnuinţa….apetitul pentru mişcare, încă din şcoală,din clasele mici.Se pare că sunt alte interese la mijloc….şi nu e greu să le ghicim.
  Ţine şi de mentalitate…de fapt…totul pleacă din mental….ne complacem în minciună…inventăm mereu scuze că n-avem timp (puţin pentru propria sănătate) dar avem timp berechet( şi înclinaţii) pentru tot felul de bazaconii…reale sau virtuale.
  Sincer,când merg pe stradă şi văd tineri deja obezi mi se face mie ruşine de starea lor.
  Nu ştiu cât contează alimentaţia….mai degrabă tind să cred şi să duc teoria mai profund….adică să cred că undeva în sufletul lor există nişte răni adânci.Mă refer desigur la cele cinci răni sufleteşti descrise de Lisa Bourbeau în cartea ei.

  Nu spune nimeni că trebuie să fim toţi sportivi de performanţă şi să arătăm ca Alain Delon sau ca Patricia Kaas…..măi să fie!….dar parcă am ajuns o ţară de luptători summo japonezi.

  PS: Cristi,tu zici de liftul ăla….ha ha ha…poate nu ştii dar în viitor vor fi la modă trotuarele rulante!Adică…nici nu o să mai mergem cu propriile picioare pe stradă…ne va duce trotuarul din punctul A în punctul B ! Există deja în marile aeroporturi…nu este S.F.!
  Eu propun de pe acum să se inventeze domne’ trotuarul ăla rulant care te va duce direct la groapă.Poate aşa se vor trezi mulţi şi vor începe să facă puţină mişcare.
  Vorba lui Brâncuşi…„greu nu e să faci un lucru,e greu până intri în starea de a face acel lucru”

 5. angelica

  Bun reportaj!
  Eu vad lucrurile mai optimist aici, de aici …
  Sau poate ca…fiind un oras de munte lumea cauta alte preocupari decit privitul la TV sau stat-ul pe calculator. Merg sa iau apa de baut de la un izvor la vreo 3 km de oras(unde este si strandul) si zilnic vad alergand si tineri si batrini.
  Daca toata lumea ar „vedea”, daca toata lumea „s-ar vedea” ….de ce credeti ca manastirile se construiesc in munti, ori pe coline, la km buni departare de oras, departe, departe….
  Pentru liniste dar si pentru acel necesar efort fizic, mental , moral ….acea intentie a noastra spre Simplitate!
  Propun sa…veniti sa urcam Ceahlaul in vara aceasta! Haideti ! O sa va simtiti fiecare respiratie, asa cum…acum va simtiti inima batind!
  P.S. Cine este in concediu sa aduca fericirea , implinirea si trairea constienta a fiecarui moment! Sa curga cuvinte, sa se aseze tacerea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén