Nu mai știu ce să cred despre așa-zisele emisiuni informative de la televizor. Aseară așa s-au aranjat lucrurile că am urmărit și eu știrile de la televizor. Am crezut că este o emisiune de divertisment de prost gust. Dacă te iei după televizor nu-ți mai rămîne decît să-ți faci testamentul. Parcă a venit sfîrșitul lumii dacă a coborît temperatura la -30 de grade. Se poate trăi domnilor redactori și reporteri și la -30 de grade. Omul și mai ales românul are în el o mare putere de adaptare, inclusiv la prostia voastră sau la intenția voastră de a ne prosti. Mai grav stau lucrurile dacă inclusiv prin programele de știri ale televiziunilor cu „staif” se urmărește o îndobitocire a oamenilor. În loc să se facă o relatare calmă, decentă a faptului că, într-adevăr, au scăzut ceva cam mult temperaturile și că este necesar să iei ceva măsuri în plus de precauție în cazul în care trebuie să ieși afară din casă, reporterii noștri vin cu o voce de parcă au aterizat extratereștrii și urmăresc să ne inducă imagini apocaliptice și reacții exagerate de panică, îngrijorare, agitație, teamă. Am crezut că nu mai văd bine cînd un reporter zilele trecute aflat la munte relata pe un ton de parcă s-a produs nu știu ce prăpăd că a înghețat apa unui pîrîu! Iarna pîrîurile îngheața domnule reporter și asta o știe orice copil, este ceva absolut normal și un fenomen larg răspîndit.
Chiar nu mai putem comunica normal!? Chiar nu mai putem păstra în limite normale prezentarea realității!? Ca să nu mai spun că prin programele de televiziune ar trebui dincolo de conținutul informativ, prin modul de a transmite informația, să se inducă oamenilor sentimente de speranță, optimism, curaj, încredere, dorința de a cunoaște și de a se cunoaște. Fie lucrurile oricît de grele, dacă am avea reacția potrivită în fața lor vom reuși să le facem față cu mult mai bine decît atunci cînd sîntem debusolați, temători, separați. O atitudine de încredere și unitate fraternă, ne-ar putea face mult mai puternici, dar sîntem atît de divizați încît doar moartea parcă ne-a mai rămas comună tuturor oamenilor. A căuta mereu senzaționalul , a crea o stare artificială de catastrofă, cînd de fapt arde acolo o căpiță de fîn undeva în cîmp, nu arată decît prostie sau intenția de a ne prosti. Această modă de a prezenta știrile sper să treacă mai repede. Din păcate nu este doar o modă, ci o modalitate bine gîndită și analizată în laboratoarele de cerectare a tehnicilor de manipulare a maselor. Este trist că ne manipulăm unii pe alții în loc să ne iubim sau măcar să ne respectăm. Aș recomanda tuturor producătorilor de televiziune să vadă filmul „La dolce vita!”.
Scopul unui om matur și cu atît mai mult al unei instituții este acela de a prezenta oamenilor cărora li se adresează, o perspectivă cît mai luminoasă și plină de speranță asupra vieții și totodată să facă tot ce le stă în putință pentru a o implementa.
Anisa
http://gandeste.org/adevaruri/scrisoare-deschisa-poporului-roman-transmisa-de-arhimandritul-iustin-parvu/20571
Sa ne amintim cine suntem si de unde venim ca sa stim in ce directie vrem sa ne indreptam! Cititi pana la capat, va rog! Multumesc,
anisa
Aeleden
Uneori e şi prostie în prezentarea ştirilor, dar înclin să cred că în culise sunt adevăraţi maeştrii în arta manipulării, iar informaţiile şi modul lor de prezentare sunt atacuri psihologice la adresa oamenilor.
O populaţie poate fi ţinută captivă într-o închisoare mentală şi pot fi controlate reacţiile ei. Totul este simplu: dacă bombardezi zi de zi acea populaţie cu informaţii tâmpe sau cu conţinut morbid şi distructiv, mentalul lor va folosi în viitor aceste informaţii tâmpite şi va emite (va debita în mintea lor) nişte răspunsuri la fel de tâmpite şi fără valoare. În felul acesta se obţine îndobitocirea celor ce nu selectează şi nu ştiu să se ferească de informaţia purtătoare de viruşi distructivi sau de informaţia vidă, care nu transmite nimic şi doar fură timpul şi ocupă spaţiu de memorie în mintea celor care fac imprudenţa să o asimileze.
Sunt seriale tv care parcă sunt făcute pentru proşti şi chiar personajele, în mod vădit, stâlcesc cuvintele (atac asupra limbii române), au o atitudine de retardaţi mimând privirea unora duşi cu duhul, iar acestea au un impact năucitor asupra copiilor, care nu ştiu să discearnă şi îi vezi imitând, în joaca lor, aceste personaje de cea mai joasă speţă a prostiei, care le va umbri la propriu copilăria şi le va anihila motivaţiile creatoare.
Roadele acestei „munci” de manipulare se vor vedea mai târziu, când gradul de inteligenţă al populaţiei ţintă va scădea, creativitatea va lipsi, iar oamenii vor cădea în depresie şi nu-şi vor găsi leacul.
Mă întreb însă cine sunt manipulatorii? Îşi cheltuiesc ei banii, timpul şi energia zadarnic? Nu cumva pe termen lung se ţinteşte preluarea ţării de forţe obscure?
În sfârşit… poate nu mai sunt chiar obscure…cei mai mulţi bănuind cine se află în spatele acestei teribile manipulări mondiale… însă lucrurile se petrec de parcă România ar fi ultima lor redută ce trebuie cucerită.
Şi e posibil ca aceşti asediatori din umbră, ce duc un război neclasic şi ascuns, să aibă unele victorii şi să triumfe răul în lume, acum, când tatăl lor Anticristul e aşteptat să apară la orizont, dar răul nu poate persista prea mult timp. La un moment dat planul lor va da greş pentru că nu sunt ei Dumnezeu, ca să ia în calcul toate variabilele posibile ale ecuaţiei. De exemplu „ei” nu au prevăzut că internetul se poate întoarce împotriva lor prin libera circulaţie a informaţiei. De aceea, în prezent, politicile internetului se modifică şi vor încerca să aibă control asupra informaţiilor şi pe acest segment.
Pe de altă parte, societatea fiind o fiinţă vie, are, cu siguranţă, un instinct propriu de conservare, având uneori reacţii imprevizibile şi cu cât vom fi mai afundaţi în ignoranţă şi prostie, cu atât oamenii vor râvni mai cu forţă adevărul şi inteligenţa.
petronela
Multumesc pentru publicarea acestui articol. Locuiesc in strainatate si din cand in cand doresc sa fiu informata despre tara mea. Buletinele de stiri din tara au devenit adevarate «sperietoare» si nu rezist in fata televizorului mai mult de 5 minute. Ma simt bombardata cu panica si mesaje lipsite de speranta. Sunt psiholog si cunosc bine mecanismele mesajelor de disperare. As spune ca, cu voie sau fara voie, aceste buletine de stiri pot contribui la aparitia sau accentuarea starilor de spirit negative ale spectatorilor sau chiar a unor tulburari psihice, cum este depresia. Si acestea nu sunt speculatii, sunt fapte dovedite stiintific. Stirile pot reprezenta astfel o sursa de stress. Si daca acordam credibilitate mesajului emotional, avem reteta perfecta pentru a experimenta stari de spirit negative care va afecteaza personal, si pe cei din jur. Testati-va singuri starea de spirit dupa vizionarea unui buletin de stiri si luati decizia binefacatoare pentru voi. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai uitam la stiri, si doar sa schimbam unghiul din care privim.
monica
din pacate nu este o moda…ai dreptate. si din pacate se iroseste aceasta „sursa” de comunicare corecta. nici frumoasa, nici urata ci numai corecta daca ar fi si ar fi great. culmea ca nu exista macar o televiziune care sa fie altfel. am mai vazut cateva emisiuni pe TVR2, una sau doua emisiuni pe TVR1 si am aflat intamplator de niste emisiuni-eveniment petrecute la o televiziune locala.
cat despre scopul unui om matur…ai perfecta dreptate. si nu sa prezinti perspectiva luminoasa ca sa manipulezi lumea de data asta in cealalta parte ci pentru ca daca nu ai aceasta perspectiva luminoasa asupra vietii atunci nu esti (inca) un om matur, nu ai ajuns la maturitate spirituala.
cu speranta dintr-o viata luminoasa iti doresc o zi minunata. 🙂