Orice emoție puternică lasă urme în corp. La nivelul corpului resimțim aproape instantaneu efectele oricărui tip de emoție. Vedem pe cineva drag – inima deja începe să bată mai tare, simțim rușine – deja ne înroșim în obraji. Simțim frică sau furie și imediat efectele specifice se resimt în întregul corp. Dacă în ceea ce privește durata de viață a unei emoții sau a unui sentiment avem de a face cu numere mici, efectele unor emoții puternice se resimt la nivelul corpului ani și ani de zile, adeseori pentru tot restul vieții. Orice emoție presupune crearea unor substanțe specifice în corp. Emoțiile negative produc substanțe nocive, toxice, emoțiile și sentimentele bune produc substanțe benefice, stimulatoare și regeneratoare. De exemplu, nu este doar o vorbă că poți muri de frică, deoarece substanțele produse de frică sînt toxice și dacă acestea depășesc o anumită cantitate pot provoca moartea. Dacă sentimentul de frică dispare imediat ce au fost eliminate cauzele care au produs frica sau mai exact imediat ce ne-am luat gîndurile de la ceea ce ne-a provocat frica, efectele la nivelul corpului, produse de frică, se vor resimți încă mult timp după aceea. Din acest motiv este necesar să învățăm să scăpăm de  consecințele emoțiilor negative înainte de a ne îmbolnăvi.

Pe lîngă modificările hormonale, modificările neurotransmițătorilor și a altor substanțe din corp, se produce totodată și o perturbare bioenergetică din cauza emoțiilor perturbatoare intense. Așa cum corpul are un sistem imunitar să știți că Dumnezeu nu ne-a lăsat complet descoperiți în fața emoțiilor negative. Avem un sistem imunitar care ne protejează de emoțiile negative, iar acest sistem imunitar este la nivelul corpului energetic al ființei. Un nivel ridicat de vibrații al corpului energetic ne poate proteja împotriva emoțiilor negative. Un sistem energetic fără sincope, un sistem energetic prin care energiile circulă neobstructionate și în cantități potrivite este o bună protecție împotriva emoțiilor negative și a efectelor pe care acestea le produc la nivelul corpului. Așa cum sîngele circulă prin vase de sînge: artere, vene și capilare, la fel și bioenergia circulă printr-un sistem de „vase” și stații de emisie și absorbție. Așa cum vasele de sînge pot fi întrerupte uneori sau obstrucționate, împiedicînd circulația sîngelui, la fel și canalele energetice pot fi blocate sau obstrucționate de tot felul de impurități. Un corp energetic pur devine un sistem de protecție foarte eficient împotriva emoțiilor negative. Majoritatea bolilor pe care le avem au cauze de natură emoțională sau cel puțin momentul de declanșare a unei boli este de obicei asociat cu manifestarea unei emoții negative intense. Protejați-vă sănătatea avînd grijă de emoțiile și sentimentele pe care le trăiți!

Dacă emoțiile negative s-au produs, măcar nu le întrețineți prea mult.  Printre emoțiile și stările negative să știți că se numără și plictiseala, blazarea, nemulțumirea ș.a.m.d. Putem combate efectele nocive ale emoțiilor negative prin intermediul emoțiilor pozitive. Este necesar să rîdeți mai mult, să vă bucurați mai des și mai intens, să iubiți mai mult și mai statornic. A face haz de necaz este o altă intuiție profundă a înțelepciunii populare. La ora actuală sînt studii medicale ample despre efectele nocive ale emoțiilor negative și cu toate acestea nu a apărut nicăieri, ca urmare a acestor descoperiri, vreun îndrumar prin care să ne protejăm de emoțiile negative. În programa școlară ar trebui să existe cursuri despre legătura dintre corp și emoții și să învățăm cum să administrăm cît mai bine partea emoțională și sentimentală a vieții, măcar pentru a ne proteja corpul de boli și degradare rapidă, dacă nu pentru a deveni ființe puternice, echilibrate, fericite!